12-12-2015, 19:17
Wojtku,..... jestem zwolennikiem prostych, skutecznych rozwiązań. Jeśli CW w Plesseyu ma być tylko możliwą emisją do pracy to wystarczy dać filtr CW po stronie m.cz. Jest wiele rozwiązań i bardziej i mniej nowoczesnych. Ja mam np. zewnętrzną przystawkę na układach MAX do zwężania płynnego pasma m.cz. od góry oraz drugą - filtr pasmowy m.cz. CW na 3 x uA741. Efekt praktycznie taki jak filtr kwarcowy CW, pomijając inne mankamenty np. działania układu automatyki. Nadajnik wprost z syntezy DDS to super rozwiązanie bo odpada mieszania sygnałów i jest od razu kluczowanie CW z poziomu układu syntezy. Nie trzeba nic ingerować w płytkę Plesseya.
Elecraft robił też tak swoje pierwsze układy,.... były to TRX CW, a od K2 z dodatkową płytką SSB. SSB było dodatkiem do TRX CW.
Odwróćmy sytuację, robimy płytkę SSB, CW można zrobić na tej płytce jako opcja w różnych wariantach... TX - CW można choćby zrobić jako generator m.cz. 800 Hz na torze mikrofonowym..... to jest rozwiązanie na poziomie prymitywnym, ale też działa.
Elecraft robił też tak swoje pierwsze układy,.... były to TRX CW, a od K2 z dodatkową płytką SSB. SSB było dodatkiem do TRX CW.
Odwróćmy sytuację, robimy płytkę SSB, CW można zrobić na tej płytce jako opcja w różnych wariantach... TX - CW można choćby zrobić jako generator m.cz. 800 Hz na torze mikrofonowym..... to jest rozwiązanie na poziomie prymitywnym, ale też działa.