26-11-2015, 21:31
(26-11-2015, 17:09)AC2FC napisał(a): Czy w wersji 1.16 pomiar SWR i mocy juz dzialal poprawnie? Do czego slyzy albo byl planowany pin A0 na zlaczu A012.
Od wersji 1.08 soft posiada funkcje do liczenia SWR-a. Czy działa to prawidłowo nie wiem ponieważ nie testowałem tego w rzeczywistym radiu.
Górna linijka lampek w trybie nadawania (wciśnięty PTT) powinna pokazywać moc a dolna SWR. Napięcie "padające" z mostka podajemy na wejście A1 (max. 1V) a "odbite" na wejście A2 (max. 1V). Wejście A0 w tej chwili nie jest obsługiwane, było przewidziane do oddzielnego detektora mocy (niezależnie od mostka SWR).
Aktualnie moc jest wyświetlana na podstawie pomiaru napiecia "padającego" a SWR liczony ze stosunku "podająca/odbita".
Działanie układu można łatwo sprawdzić za pomocą dwóch potencjometrów (U 0...1V). Zmieniając stosunek napięć Upad/ Uodb powinniśmy obserwować odpowiednie zmiany na linijkach wyświetlacza. Przy dużej wartości napięcia padającego i małej odbitego SWR powinien być mały. Mogę to praktycznie sprawdzić dopiero w weekend.
73 Adam