Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PA wg DJ0ABR
Pcb LPFu częściowo obsadzone, Ponieważ zmieniłem układ ścieżek zmieniły się parametry filtru. Okazało się że połączenie równolegle ścieżki sygnału i styki przekaźników dają pojemność własną około 50pf dla wej/wyj. Nie przewidziałem tak dużej wartości ale fizyki nie oszukamy. Nie obciążona w całości linia paskowa staje się kondensatorem tak jak 20cm koncentryka będzie miało np 20pf. Otwarty styk przekaźnika 2-3pf i jest komplet. Dla tego Kurt postawił na szeregowe łączenie przekaźników, które też wprowadza znaczną indukcyjność, a sygnał dla 160m musi przejść szeregowo przez 14 styków. Pewnie kompromis połączenia szeregowego dla 3 górnych pasm a reszta równolegle dał by inne efekty. Zacząłem od pasma 50Mhz które pewnie jest najgorsze przy takim zestawie. Pierwszy pomiar dał fatalne rezultaty. Pojemność nie widziana na schemacie 2x50pf wej/wyj pokazała coś takiego.

W paśmie OK ale po za nim słabo . Tłumienie 100Mhz tylko10db .
Wprowadziłem pojemnośc wej/wyj do RFsim i kombinowałem jak ją wykorzystać aby filtr miał przyzwoite parametry. Zmieniłem typ szeregowy na równoległy i dobrałem tak wartości LC aby uzyskać pożądany efekt .

Po ustawieniu wartości dobroci realnych elementów charakterystyka z symulacji jest zgodna z mierzoną.

Po za pasmem przepustowym widać troszkę górek ale są to przesłuchy nawet w lini zasilającej przekaźniki i reszty układu. Dlatego warto dobudować zewnętrzny filtr na płytce przekaźników N/O.

Czy 0,26db to dobry wynik- mogło być lepiej ale tłumienie harmonicznych jest lepsze jak w filtrze Kurta.
Czy ktoś złożył, mierzył oryginał i może podesłać wyniki.
Dla niższych pasm powinno być lepiej bo pojemność będzie miała mniejszy wpływ. Układy PI szeregowe zmieniam na równoległe i będę testował dalej.

Filtr ukończony, dojdzie poprawiona płytka z frezowanymi otworami pod kondensatorami i będą wykonane pomiary analizatorem z mostkiem odbiciowym
http://www.profimot.pl/sp2fp/LPF_HF1500w...sp2fp.html
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
PA wg DJ0ABR - przez SP7ET - 12-09-2019, 11:43

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości