09-07-2009, 14:54
Chcę wrócić do sprawy pojawiania się na LCD dziwnych znaków. Zrobiłem tą syntezę w dwóch wersjach, oryginalnej czyli ze strony cq.ru i na nowej płytce. W sumie cztery różne LCD. Inne wymiary inne kolory. Oczywiście z wyprowadzeniami zgodnymi z przypisanymi do portów I/O procesora. Najpopularniejszy sterownik Hitachi. W każdym razie w żadnym wypadku nie miałem podobnych doświadczeń. Rację ma kolega SP5FCS, że to sprawa inicjowania LCD. Jednak nie przychodzi mi do głowy żadne mądre rozwiązanie. W związku z tym, że sprawa dotyczy wyłącznie relacji procesor- LCD proponuję sprawdzić ustawienia bitów konfiguracyjnych. Zgodnie z intencją autora, słowo konfiguracyjne powinno wyglądać następująco 3F72. Już dla samej ciekawoci proszę o podanie typu wyświetlacza sprawiającego takie niespodzianki. Może to tutaj tkwi błąd choć osobiście nie wierzę, żeby kilka osób miało takie same LCD.
Dodam, że skorzystałem z programu zaczerpniętego ze strony forum rosyjskiego bez żadnych zmian, upgradeow itd.
73 Adam
Dodam, że skorzystałem z programu zaczerpniętego ze strony forum rosyjskiego bez żadnych zmian, upgradeow itd.
73 Adam