08-11-2015, 20:37
(07-11-2015, 9:42)SQ8MVY napisał(a): W w/w artykule jest przedstawiony sposób na naprawienie zmienionego PID-u - czyli zmianę w eeprom układu. Jednocześnie zaleca się przejście na wcześniejszą wersję sterowników, które takiego mechanizmu sprawdzania oryginalności nie mają zaimplementowanego.Faktycznie nie zalapalem, ze te starsze nie psuja urzadzen. W takim razie to faktycznie dobre rozwiazanie

(07-11-2015, 9:42)SQ8MVY napisał(a): Zawsze można się przesiąść na inny system, w którym to nie występuje taki problem ze sterownikami
[...]
Po prostu FTDI chroni w ten sposób swój produkt i wcale się im nie dziwię, że taki kierunek rozwoju sterowników obrali. Podróbek ich produktów jest zatrzęsienie i dzisiaj trudniej jest kupić oryginał niż podróbkę.
Z przesiadka na inny system niestety jest to tylko teoretycznie mozliwe. Sprobuj znalezc np. soft do konfiguracji przekaznikow zabezpieczeniowych na Linuksa/BSD/OSX/UNIX

Do spraw prywatnych od lat mam OSX, ale do sluzbowych musi byc win

W taka ochrone jakos trudno mi uwierzyc. Kupilem legalnie na fakture urzadzenie, ktore ma podrobiony chip do interfejsu. No i co mam zrobic? Dlaczego FTDI ma akurat mnie karac za to, ze producent urzadzenia kupil podrabiany chip od dystrybutora czesci elektronicznych, ktory sprzedawal go jako oryginal?
Nie pojmuje takiej logiki

pz