Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lidia na 7MHz
Tomek - Adrian poprosił o pomoc w konkretnej kwestii. Przeznaczyłem na to swój czas. Przeliczyłem układ teoretycznie, zasymulowałem w LTSpice, wykonałem go, podobierałem wartości elementów tak aby z jak największym prawdopodobieństwem wstrzelić się w zakres przestrajania. Podłączyłem antenę, znalazłem polskie stacje, nagrałam. Napisałem instrukcję łopatologiczną i zamieściłem to wszystko na forum. Proponuję Tomku abyś sprawdził ile to zajęło czasu - zrób to samo z tym radiem na pasmo 40 metrów.
Kolega Adrian niestety do tej pory nie zastosował procedury strojenia budowanego radia przy pomocy radia fabrycznego ( prawda Adrian ? nie szukałeś do tej pory sygnału generatora tego radia w swojej fabryce?). Za pierwszym razem włączył nadajnik fabryki i próbował go odbierać na budowanym, potem stwierdził że nie ma oscyloskopu, następnie chciał oddalić się o 700 metrów i znów spróbować włączyć nadajnik, w międzyczasie pytał o SDRa, a teraz męczy Lidię. Na moje proste pytania odpowiada jakieś bzdury (co 5532 ma z tym wspólnego ?) ja cierpliwie ponawiam pytanie, aby zmusić go do odpowiedzi - bo skoro prosił o pomoc, pomagam mu, to oczekuje współpracy.

Adrian ostatni raz pytam: Czy użyłeś swojego radia do zestrojenia dowolnego z tych trzech budowanych odbiorników? Ponownie przypominam odbiornika fabrycznego, a nie nadajnika.

Przed chwilą napisałeś:
"Nic na nim nie złapałem. Chyba masz rację, że krótkofalowcy wymierają a młodzi nie mają na to czasu."
rozumiem że nic nie złapałeś z anteny na budowanym odbiorniku ? skoro piszesz o wymierających krótkofalowcach.

!!! Czy rozumiesz że masz łapać sygnał budowanego odbiornika w odbiorniku fabrycznym? !!!

73 JERZY SQ9RFC
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Lidia na 7MHz - przez SQ8NZD - 02-06-2013, 17:11

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości