02-09-2015, 13:30
Cytat:Co Wy na to? Czy to będzie spełniać swoją rolę?Moim zdaniem nie będzie, a problemu nie ma.....aluminiowa folia nie jest materiałem odpowiednim na ekran urządzenia w.cz. Materiał powinien być magnetyczny, czyli blacha stalowa. Może jest dostępna folia stalowa, ale ja się z tym nie spotkałem. Nie przesądzam tematu, proponuję małe doświadczenie....Zbuduj prosty generatorek jedno tranzystorowy w.cz, najlepiej na jedno z pasm amatorskich, obciążeniem będzie rezystor 50 OHm. Na odbiorniku kontrolnym z S-metrem (TRx amatorski) ustal wskazania S-metra na którąś z wartości, najlepiej S9, a wskazania zapisz na kartce. Następnie zaekranuj toto cudo folią w sposób przez siebie wymyślony i powtórz pomiar, umieszczając generatorek w miejscu dokładnie tym samym co przy pomiarze poprzednim, zanotuj wynik pomiaru. Zawiń ponownie w folię....powtórz pomiar i zanotuj. Może jeszcze tak ze dwa razy aby były jakieś punkty odniesienia. Wnioski z eksperymentu nasuną się same. Też jestem ciekawy jakie one będą, bo być może ja się mylę, choć moja wiedza podpowiada mi jak na wstępie.
Widzicie jakieś problemy, przez które "to nie będzie działać"? :-)
Rysio!