22-08-2015, 19:37
Odświeżę trochę temat. Wykonałem antenę wg opisu kol. SP3SUZ. Problemem okazało się znalezienie kawałka kabla antenowego 300 Om. Uruchomiłem kilku znajomych, jeden z nich znalazł kawałek kabla w "szopie". Można oczywiście kupić taki kabel na allegro, ale koszt wysyłki znacząco przerasta cenę kabla. Po skompletowaniu wszystkich elementów, przystąpiłem do montażu anteny. Gotową antenę podłączyłem pod zwrotnicę MM-407 firmy ALCAD i ustawiłem moją rozgłośnie radiową - efekt, zero poprawy odbieranego sygnału. Wymieniłem płytkę wzmacniacza, zasilacz, ominąłem zwrotnicę. Niestety nie było poprawy sygnału.
Próby wykonywałem w czerwcu, do tematu wróciłem w sierpniu. Ponownie zmontowałem układ, ale kabel antenowy nie wpiąłem z wykorzystaniem wtyczki F, ale wprowadziłem do zwrotnicy samą gorącą żyłę. Efekt - skok jakości sygnału z 1 diody na 6 diod skali 9-diodowej w radiu Telefunkena. Pojawiło się wyraźne stereo, sygnał jest czysty. W moim przypadku antena działa świetnie. Rozgłośnie ogólnopolskie odbierają bardzo czysto. Do zwrotnicy podłączona jest jeszcze antena yagi dla dvb-t.
Próby wykonywałem w czerwcu, do tematu wróciłem w sierpniu. Ponownie zmontowałem układ, ale kabel antenowy nie wpiąłem z wykorzystaniem wtyczki F, ale wprowadziłem do zwrotnicy samą gorącą żyłę. Efekt - skok jakości sygnału z 1 diody na 6 diod skali 9-diodowej w radiu Telefunkena. Pojawiło się wyraźne stereo, sygnał jest czysty. W moim przypadku antena działa świetnie. Rozgłośnie ogólnopolskie odbierają bardzo czysto. Do zwrotnicy podłączona jest jeszcze antena yagi dla dvb-t.
Pozdrawiam
Michał - SP9LE
Michał - SP9LE