20-08-2015, 8:25
Dziękuję za odpowiedź i wszystkie wyjaśnienia. Z tym sinusem może byc problem, bo używam VFO autorstwa SP2DMB z Si570, a podobno sygnał z takiego urządzenia ma kształt prostokąta. Wzmacniam później to napięcie monolitycznym A79. Bez obwodów rezonansowych , z kondensatorami sprzęgającymi 100nF na wejściu i wyjściu. Niestety oscyloskopu nie posiadam więc idąc za Twoją radą będę musiał kogoś poprosić o udostępnienie swojej bazy pomiarowej .
Na marginesie sprawy postanowiłem sprawdzić ile uda się z tego A79 "wydusić". Zasiliłem wzmacniacz 12V (według katalogu można nawet i 15V) i sterując VFO o wyjściowym nap. 1,1V (mierzone V640) uzyskałem na 50 ohmach 3,7V. Wzmacniacz lekko był ciepły.
Widzę, że choć miałem inne plany, to Twoje uwagi o potrzebie posłużenia się oscyloskopem spowodują, że go sobie w końcu kupię. Strach pomyśleć co będzie gdy tę zdradę odkryje Koleżanka Małżonka ale raz kozie śmierć
.
Pozdrawiam wszystkich Kolegów na Forum
Jerzy
Na marginesie sprawy postanowiłem sprawdzić ile uda się z tego A79 "wydusić". Zasiliłem wzmacniacz 12V (według katalogu można nawet i 15V) i sterując VFO o wyjściowym nap. 1,1V (mierzone V640) uzyskałem na 50 ohmach 3,7V. Wzmacniacz lekko był ciepły.
Widzę, że choć miałem inne plany, to Twoje uwagi o potrzebie posłużenia się oscyloskopem spowodują, że go sobie w końcu kupię. Strach pomyśleć co będzie gdy tę zdradę odkryje Koleżanka Małżonka ale raz kozie śmierć
.Pozdrawiam wszystkich Kolegów na Forum
Jerzy