09-08-2015, 19:19
(30-07-2015, 0:13)SP3GO napisał(a): Jak obliczyć impedancję (a dalej rozłożoną na rezystancję i reaktancję) na podstawie sprzęgacza kierunkowego i informacji z kostki AD8302?
Czyli innymi słowy, jak robią to wszystkie VNA (NWT, MAX-y itp.), które na podstawie poziomu sygnału padającego do odbitego oraz przesunięcia fazowego napięcia między sygnałem padającym a odbitym potrafią podać Z, R i X?
Ponieważ to forum dyskusyjne już nie raz mi pomogło, to chciałbym tylko poinformować, że po prawie 3 tygodniach "walki" z tematem udało mi się dotrzeć do rozwiązania! :-) Trochę się namęczyłem, ale ile się w tym czasie nauczyłem! :-)
Gdyby ktoś poznawał zasadę działania każdego VNA od podstaw (a nie wgrywał tylko gotowe wsady do mikrokontrolerów napisane przez innych) i potrzebował wsparcia, to służę pomocą!
Okazało się, że na samym początku swojej drogi źle interpretowałem zarówno pomiar MAG jak i PHASE z kostki AD8302 i wspomniane w poprzednim poście obliczenia R i X ciągle nie były prawidłowe :-)
Teraz jednak wszystko się zgadza, wiem skąd się wzięło, bo ma swoje podłoże w teorii, a przy okazji nauczyłem się "czytania" i używania wykresu Smitha! :-)
Pozdrawiam,
Rafał SP3GO