To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wskaźnik dostrojenia anteny-zewnętrzna ATU
Jeszcze raz dzięki !
Zaczynam łapać o co biega. Miałem złe założenia z racji pewnych braków wiedzy.
Zainstalowałem TLD i zasymulowałem kilka przypadków i jest tak jak mówisz.

Jeśli przy antenie jest ok to i przy radiu jest ok.
Jeśli dopasowanie przy antenie jest do bani to sypie się także mierząc przy TRX minus straty na linii więc SWR jest trochę niższy.
Czyli kabel nie jest w stanie tak zmienić parametrów w punkcie zasilania anteny że nie da rady znaleźć punktu dopasowania podczas strojenia.

Odpowiadam więc Tobie - OK! Big Grin

Czyli można się bawić mostki przy antenie czy inne układy ale większego sensu to nie ma. Da radę dopasować patrząc nawet na wskaźnik SWR w radiu.

TNX!

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości