(04-03-2015, 13:29)SP5FCS napisał(a):(03-03-2015, 21:33)SP2GNB napisał(a): Zauważyłem, że krzyżyki przelatują w czasie ok. 3 sekund na nic nie czekając, ale zdaję sobie sprawę, że mając montaż "przestrzenny" mogę spodziewać się różności. Rozumiem, że procesor zapisuje wynik kalibracji w EEPROMie....
Przy wykorzystywaniu uniwersalnych modułów z Xmega trzeba sobie porównać schemat modułu ze sterownikiem aby nie było kolizji na portach (USB, RTC, klawisz bootloadera, SPI do karty, itd.).
Krzyżyki w sprawnym sterowniku nie przelatują samoczynnie, trzeba nacisnąć ekran i dopiero wtedy wyświetlany jest kolejny krzyżyk do kalibracji. Jeśli bez naciśnięcia ekranu pojawiają się kolejne markery oznacza to złe działanie sterownika i jakiś problem z kontrolerem AD7843 lub zwarcie, przerwa na liniach ekranu dotykowego.
Znalazłem przyczynę kłopotów: otóż podłącząjąc Xmegę opierałem się na schemacie w zakresie pinów PR0 i PR1. Na płytkach piny są zamienione... Teraz działa.
Enkoder Copal chodzi jak burza, ale 250 impulsów to trochę dużo. Tanie enkodery narazie poległy, wyczyniają brewerie jak w postach wyżej... Zajmę się nimi później.
Spokojnie przystępuję do oswajania się ze sterownikiem.
Edit:
Samoczynnie sterownik przechodzi z CF1 na CF2 dość nieregularnie - co mam jeszcze źle, lub czego nie kumam?
Na RX2 i CF3 jest OK.
73 Staszek SP2GNB