12-03-2015, 10:23
Na mój chłopski rozum
to różnica w dopasowaniu między 500 a 560omów nie będzie miała większego znaczenia.
Natomiast w kwestii diplexera, sam się ostatnio nad tym zastanawiałem wykonując mieszacz i pośrednią. Bez diplexera na ten wzmacniacz/separator na fecie trafiają wszystkie produkty mieszania. Jest jeszcze inna rzecz. Jeśli fet ma w drenie obwód rezonansowy, to impedancja widziana od strony źródła też się zmienia, zwłaszcza w okolicach częstotliwości rezonansowej. Ja dopasowałem (z odłączonym diplexerem) prąd pracy feta i obciążenie obwodu rezonasowego tak żeby było od strony źródła 50 omów w rezonansie. Potem zapiąłem przed źródłem diplexer. Mam teraz dopasowanie i w rezonansie, i poza nim (choć oczywiście są fale ~1dB, którymi się mało przejmuje).
to różnica w dopasowaniu między 500 a 560omów nie będzie miała większego znaczenia.Natomiast w kwestii diplexera, sam się ostatnio nad tym zastanawiałem wykonując mieszacz i pośrednią. Bez diplexera na ten wzmacniacz/separator na fecie trafiają wszystkie produkty mieszania. Jest jeszcze inna rzecz. Jeśli fet ma w drenie obwód rezonansowy, to impedancja widziana od strony źródła też się zmienia, zwłaszcza w okolicach częstotliwości rezonansowej. Ja dopasowałem (z odłączonym diplexerem) prąd pracy feta i obciążenie obwodu rezonasowego tak żeby było od strony źródła 50 omów w rezonansie. Potem zapiąłem przed źródłem diplexer. Mam teraz dopasowanie i w rezonansie, i poza nim (choć oczywiście są fale ~1dB, którymi się mało przejmuje).