06-03-2015, 23:47
Piotrze,
By było jasne: nie miałem zamiaru Wpuszczać Ciebie na cienki lód. Pytanie zadałem może trochę naiwnie ale stoję przed krótką perspektywą wlutowania i ustawienia kwarcowego filtru. Mogę zrobić tak jak to jest na schemacie ale wtedy ominie mnie cała masa przyjemności związanych z wątpliwościami, eksperymentem i nocnym dociekaniem dlaczego znowu mi się nie udało
.
Pomijając wątek masochistyczny tego tematu zapytam Szacownych Kolegów czy można dokonać pomiaru filtru w odbiorniku w następujący sposób:
- do wejścia Rx (mieszacz) doprowadzamy odpowiednio wytłumiony sygnał z
NWT7 ze stosownym ustawieniem dryftu ,
- do wyjścia 1 stopnia IF dołączamy poprzez dzielnik dopasowujący i tłumiki
wejście pomiarowe NWT7
- obserwujemy pomiary i ustawiamy najlepsze pojemności oraz rezystancje dla
filtru.
Doświadczonych Kolegów zapytam czy włączenie się przed wejściem na I stopień IF może w istotny sposób wpłynąć na błędy w pomiarach?
A może taki pomiar powinno się wykonywać na końcu toru IF lub trzeba to robić w zupełnie inny sposób?
Pozdrawiam
Jerzy
By było jasne: nie miałem zamiaru Wpuszczać Ciebie na cienki lód. Pytanie zadałem może trochę naiwnie ale stoję przed krótką perspektywą wlutowania i ustawienia kwarcowego filtru. Mogę zrobić tak jak to jest na schemacie ale wtedy ominie mnie cała masa przyjemności związanych z wątpliwościami, eksperymentem i nocnym dociekaniem dlaczego znowu mi się nie udało
. Pomijając wątek masochistyczny tego tematu zapytam Szacownych Kolegów czy można dokonać pomiaru filtru w odbiorniku w następujący sposób:
- do wejścia Rx (mieszacz) doprowadzamy odpowiednio wytłumiony sygnał z
NWT7 ze stosownym ustawieniem dryftu ,
- do wyjścia 1 stopnia IF dołączamy poprzez dzielnik dopasowujący i tłumiki
wejście pomiarowe NWT7
- obserwujemy pomiary i ustawiamy najlepsze pojemności oraz rezystancje dla
filtru.
Doświadczonych Kolegów zapytam czy włączenie się przed wejściem na I stopień IF może w istotny sposób wpłynąć na błędy w pomiarach?
A może taki pomiar powinno się wykonywać na końcu toru IF lub trzeba to robić w zupełnie inny sposób?
Pozdrawiam
Jerzy