To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
filtr kwarcowy xf-8006 a i xf8006 b
Mam jeszcze jedno naiwne pytanie lecz, jak mam nadzieję, wytrawni konstruktorzy mi to wybaczą. Kwestia dotyczy tego jaką konkretnie rolę pełni odwracalny wzmacniacz pomiędzy mieszaczem a filtrem kwarcowy. W jednej z wypowiedzi Henryka wynikało, że ma on pełnić rolę separatora oddzielającego mieszacz od filtru kwarcowego i jednocześnie dopasowywać do impedancji wejściowej kwarcowego filtru. Czy ten polowy tranzystor musi być w jakiś szczególny sposób polaryzowany? Czy istnieje sposób, by w amatorskich warunkach dynamicznie sprawdzić jego działanie? Czy to chodzi wyłącznie o takie spolaryzowanie bramki tranzystora FET, by jego "jałowy" punkt pracy wypadł w środku charakterystyki , a tranzystor był w połowie otwarty? Dla lepszego zobrazowania załączam schemat układu.
Oprócz wątku teoretycznego, który zapewne jest esencją, zależałoby mi jeszcze dodatkowo na jakiejś praktycznej poradzie podpartej np. schematem.

Załączone pliki Miniatury

Wiadomości w tym wątku
filtr kwarcowy xf-8006 a i xf8006 b - przez SQ4AVS - 08-06-2011, 12:35

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości