30-12-2014, 8:34
Mam ten sam problem w swoim Pilgrimie i nie wiem co zrobić. Początkowo myślałem że to wpływ podłaczenia sygnału S-metra z płytki Pilgrima do procesora, ale po odłaczeniu jest to samo. Dopóki eksperymentujemy z płytką jako odbiornik, lub gdy radio jest rozłożone na stole i płytka nie podgrzewa się od nadajnika, problem jest niezauważalny. Jak się zrobi transceiver o mocy kilkadziesiąt W i zamknie się wszystko w pudełko i podłączy się wskaźnik S-metra, wtedy widać że po nadawaniu, S-metr nie schodzi. Może pozostać nawet na S-9 przez dłuższy czas i czuje się spadek wzmocnienia.
Ciekaw jestem czy w najnowszej wersji płytki z DW-Radio, ten problem jest rozwiązany.
Przydała by się przynajmniej jakaś regulacja, żeby to ustawić w warunkach już w miarę ustabilizowanej temperatury radia.
To niestety poważna wada, kwalifikująca płytkę tylkdo do zastosowań QRP. Gdy radio miało 5W problemu nie zauważyłem.
Ciekaw jestem czy w najnowszej wersji płytki z DW-Radio, ten problem jest rozwiązany.
Przydała by się przynajmniej jakaś regulacja, żeby to ustawić w warunkach już w miarę ustabilizowanej temperatury radia.
To niestety poważna wada, kwalifikująca płytkę tylkdo do zastosowań QRP. Gdy radio miało 5W problemu nie zauważyłem.
73's Marcin.