25-09-2014, 12:45
Jak już jesteśmy przy częstotliwościach to dobrze by było ustalić gdzie co jest naprawdę ;-) i jak się ma rzeczywista częstotliwość VFO do częstotliwości wyświetlanej.
Dopóki mieliśmy proste mierniki częstotliwości to było stosunkowo łatwo, zresztą nikt się tym przesadnie nie przejmował.
O ile dobrze pamiętam to CW niezależnie od pasma jest zawsze "USB"
W związku z tym pojawiają się pytania jak to powinno wszystko być poustawiane. Niektóre radia zmieniają częstotliwość wyświetlaną przy przełączaniu LSB/USB/CW - niektóre nie. No i to powoduje zamieszanie.
Była kiedyś taka teoria, że wyświetlamy Fpracy +/- połowa pasma filtru, ale również taka, że Fpracy +/- pilot (LSB/USB).
Z kolei pilot CW jest w paśmie przenoszenia filtru (teoretycznie Fp0 +pitch)
Wychodzą mi zatem cuda (mieszanie różnicowe, VFO zawsze powyżej pośredniej)
F(vfo)=F(pracy) + F(środkowa filtru) - raczej oczywiste
LSB/USB
1. F(wyświetlana)= F(vfo) + F(środkowa filtru) +/- 1/2 (pasma filtru)
lub
2.
a. F (wyświetlana)=F(vfo) - F pilota +F(środkowa filtru)
b. F (wyświetlana)=F(vfo) + F pilota -F(środkowa filtru)
różnica jest minimalna, zależy od konkretnego ustaweinia pilota na zboczu
CW - tu jest gorzej, bo szerokość filtru może być zmienna a pilot jest w paśmie przenoszenia a nie na zboczu. Co gorsza można jeszcze zastosować Direct CW przy nadawaniu.
F (wyświetlana) = F(vfo) -800 ?
F (wyświetlana) = F(pilota CW) - F(środkowa)
A może po prostu F wyświetlana to f VFO- f środkowa i nie ma co kombinować.
Zdurniałem zupełnie :-), łącznie z tym, że zgubiłem się gdzie powstaje pitch ? (albo gdzie powinien powstawać)
Może ktoś to ogarnął do stopnia pozwalającego na podsumowanie?
MAc
mrn
Dopóki mieliśmy proste mierniki częstotliwości to było stosunkowo łatwo, zresztą nikt się tym przesadnie nie przejmował.
O ile dobrze pamiętam to CW niezależnie od pasma jest zawsze "USB"
W związku z tym pojawiają się pytania jak to powinno wszystko być poustawiane. Niektóre radia zmieniają częstotliwość wyświetlaną przy przełączaniu LSB/USB/CW - niektóre nie. No i to powoduje zamieszanie.
Była kiedyś taka teoria, że wyświetlamy Fpracy +/- połowa pasma filtru, ale również taka, że Fpracy +/- pilot (LSB/USB).
Z kolei pilot CW jest w paśmie przenoszenia filtru (teoretycznie Fp0 +pitch)
Wychodzą mi zatem cuda (mieszanie różnicowe, VFO zawsze powyżej pośredniej)
F(vfo)=F(pracy) + F(środkowa filtru) - raczej oczywiste
LSB/USB
1. F(wyświetlana)= F(vfo) + F(środkowa filtru) +/- 1/2 (pasma filtru)
lub
2.
a. F (wyświetlana)=F(vfo) - F pilota +F(środkowa filtru)
b. F (wyświetlana)=F(vfo) + F pilota -F(środkowa filtru)
różnica jest minimalna, zależy od konkretnego ustaweinia pilota na zboczu
CW - tu jest gorzej, bo szerokość filtru może być zmienna a pilot jest w paśmie przenoszenia a nie na zboczu. Co gorsza można jeszcze zastosować Direct CW przy nadawaniu.
F (wyświetlana) = F(vfo) -800 ?
F (wyświetlana) = F(pilota CW) - F(środkowa)
A może po prostu F wyświetlana to f VFO- f środkowa i nie ma co kombinować.
Zdurniałem zupełnie :-), łącznie z tym, że zgubiłem się gdzie powstaje pitch ? (albo gdzie powinien powstawać)
Może ktoś to ogarnął do stopnia pozwalającego na podsumowanie?
MAc
mrn