Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PA wg DJ0ABR
Cześć , Powiem że oglądałem kilka konstrukcji 1-1,2 KW i widziałem tam rdzenie T 106 i nie większe jak T130. Obecnie podróby rdzeni z ali to faktycznie masakra. Dobroć kilka razy mniejsza i straty duże . Stosując oryginał - sprawdzona dobroć powinno być dobrze. Wiem co piszę bo sporo testów na mniejszych rdzeniach wykonałem. Zależy też od zawartości harmonicznych do wytłumienia - a tak naprawdę ich odbicia z powrotem itd. Symulowałem LPFa z układem duplexera , aby harmoniczne wytracić na rezystancji , ale tłumienie w paśmie przepustowym było znaczne, np 0,5-1 dB.
Rozważam w przypadku nadmiernego grzania , użycie dwóch złożonych rdzeni np T130 o mniejszej przenikalnoći (mniejsze straty) .
Miejsca na pcb sporo , ale tak dopiero próby pokażą efekty.
Odnośnie tłumika mam obawę o jego działanie przy poziomie sygnału kilku Vrms. Nie wykonywałem i nie testowałem jego zachowania pod względem wprowadzania zniekształceń np dla poziomu np 1-3 wat sygnału . Koncepcja PA będzie miała trzy pomiary mocy i swr . Na wejściu, po samej końcówce i na wyjściu. Przekroczenie nastawionych wartości będzie skutkowało ostrzeżeniem lub przejściem na bay-pas.
Praca w emisji CW lub SSB a dla mocy ciągłej można wprowadzić limit mocy. Co do punktu kompresji - to właśnie czystość widmowa będzie głównym priorytetem.
Jeszcze link http://www.w6pql.com/images/hf/rev6%20info.pdf
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
PA wg DJ0ABR - przez SP7ET - 12-09-2019, 11:43

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości