Cały układ został wykonany wg kolegi sp9xuh. Ponieważ jak pisałem wcześniej jest to mój pierwszy projekt w.cz więc nie do końca jeszcze czuję wyrażanie wszystkiego w dB (proszę mi wybaczyć braki w wiedzy). Na wyjściu wzmacniacza w.cz jest zabudowany jakiś dzielnik, jednak nie jestem w stanie stwierdzić jakie wnosi on tłumienie (z przyjemnością przyjmę porady co do tego tematu).
Dzisiaj postaram się zrobić kilka pomiarów z wykorzystaniem oscyloskopu z funkcją analizatora widma. Na pewno sprawdzę czy generowany sygnał nie jest zniekształcony. Pomierzę też moc sygnału dla każdego z tłumików. Sprawdzę też wartości rezystancji tłumików. Chciałbym też sprawdzić wartości elementów w filtrze dolnoprzepustowym jednak tutaj bez wylutowania elementów raczej się nie uda.
Jeżeli to nie problem to prosiłbym jeszcze o podpowiedź, jakie pomiary kontrolne można wykonać.
--->EDIT<---
Udało mi się wykonać kilka pomiarów. Niestety analizy FFT nie zrobiłem ale oglądając na oscyloskopie przebiegi od 1 do 50MHz nie widziałem zniekształceń. Napięcie zasilające wzmacniacz w.cz wynosi 3,34V.
Pomiar napięcia na wyjściu AD8307 przy 10MHz i włączonych tłumikach
0 dB 2,316
10 dB 2,071
20 dB 1,817
30 dB 1,557
40 dB 1,302
50 dB 1,040
Pomiary z modułu pomiaru mocy
0 dB 9 dBm 641 mV
Dzisiaj postaram się zrobić kilka pomiarów z wykorzystaniem oscyloskopu z funkcją analizatora widma. Na pewno sprawdzę czy generowany sygnał nie jest zniekształcony. Pomierzę też moc sygnału dla każdego z tłumików. Sprawdzę też wartości rezystancji tłumików. Chciałbym też sprawdzić wartości elementów w filtrze dolnoprzepustowym jednak tutaj bez wylutowania elementów raczej się nie uda.
Jeżeli to nie problem to prosiłbym jeszcze o podpowiedź, jakie pomiary kontrolne można wykonać.
--->EDIT<---
Udało mi się wykonać kilka pomiarów. Niestety analizy FFT nie zrobiłem ale oglądając na oscyloskopie przebiegi od 1 do 50MHz nie widziałem zniekształceń. Napięcie zasilające wzmacniacz w.cz wynosi 3,34V.
Pomiar napięcia na wyjściu AD8307 przy 10MHz i włączonych tłumikach
0 dB 2,316
10 dB 2,071
20 dB 1,817
30 dB 1,557
40 dB 1,302
50 dB 1,040
Pomiary z modułu pomiaru mocy
0 dB 9 dBm 641 mV