Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
Witam.
Informacja dla budujących.
Odbiornik działa.Pobór prądu 280mA.Zmontowany tor Rx od Q1 do głośnika.
Andrzej
Witam.
Opiszę jak dojść do zaprogramowania procesora.
1: Lutujemy stm32f407 na płycie UI (ja lutowałem lutownicą transformatorową mocą 45W i grotem z drutu srebrnego o średnicy 1mm )
2: Uzbrajamy ten procesor w to, co jest na 5 stronie " Mcu,power and clocks".
Zastosowałem generator FOX924B-16.000.
3: Montujemy gniazdo J11 Usb Dfu(mini usb) ze strony 3 " RF board interface and USB
4: Pobieramy plik mcHF_boot_0.0.0.9 .To jest gotowy plik do wgrania.
5: Pobieramy pakiet stsw-stm32080 .Po rozpakowaniu jest to program do wgrania bootloadera.
6: Montujemy przycisk S-4, oraz gniazdko P6. Zakładamy zworkę na P6(tylko do wgrania bootloadera).
7: Łączymy naszą płytę UI przez złącze USB Dfu z komputerem.Uruchamiamy program DfuSe Demo(v3.0.3) .Wciskamy i trzymamy S-4 (+ Band).
Podajemy +3,3V na pin26 a masę na pin30 gniazda P1.
Dalej wykonujemy jak w opisie instalacja bootloadera.
Programowanie wsadu np. mcHF_firm_0.181 wykonujemy programem mcHFManager_0.1 przez złącze mini usb (to samo J11) tylko bez zwory tak jak jest opisane w aktualizacji oprogramowania.
Nie potrzeba programu CoIDE.Nie potrzeba nic kompilować. W pakiecie mcHF_firm_0.181 jest plik mcHF_firm_0.181.bin. To jest ten plik który wgrywamy do procka.
Myślę, że to tyle,żeby się uporać z wgrywaniem.
Pozwoliłem sobie tu zamieścić opis,bo otrzymałem około 12 potwierdzeń o budowie m0nka.
Dziś zmontowałem filtry BPF. Rx działa na wszystkich pasmach.Nie ma żadnych burczeń ani stuków przy przestrajaniu.Mam tylko jeden problem.Przycisk POWER S-17 załącza radio ale nie wyłącza.Radio pobiera około 300mA.Jak próbuję wyłączyć, prąd spada do 100mA i tak trzyma. Wyświetlacz świeci na biało.
Co do oceny o odbiorze to muszę najpierw trochę obsłuchać.Filtry działają wyśmienicie.
Andrzej
Andrzej
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Transceiver wg. M0NKA - przez SQ7GVU - 07-04-2014, 19:41

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości