Wydaje mi się że nawet można dać mniejsze trafo niz kolega SP2HFH policzył , tak naprawdę na tej lampie trudno uzyskać wiekszą moc niz 550..600W a więc przy sprawności 66% zawsze wyjdzie troche ponizej 1 KW... Dodatkowo trzeba pamietać ze praca SSB czy nawet telegraficzna rozpatrywana w dłuższym okresie czasu to praca impulsowa. Oczywiście trafa rozdzielone, nie wiem co koledze SP9FYS da że umiesci wszytko na jednym trafo? Mało profesjonalne rozwiazanie, a w pierwszej kolejności spali się uzwojenie wtórne anodowe, szybciej niż pierwotne, bo wtórne jest wykonane znacznie cieńszym drutem, a siatkowe może nadal działać.
Pamietam zę zrobiłem takie trafo, jako bardzo młody którkofalowiec chyba 18 letni gdy spaliło się trafo wykonane przez kolegę SP8BRQ, (zrobiła się świeca dymna w ciagu kiklu minut widocznosć w pokoju była 20 cm
) , zapaliły się nasycone olejem przekładki ), prawda, miałem wtedy epizod pracy na przewijalni silników i sporo takich rzeczy przewinąłem, ale mimo to wydaje mi sie że nie jest to trudne ,trzeba dokładnie policzyć, dać odpowiednią ilość przekładek i trafo działa latami.
PS Duże i ładne trafa można spotkać na zlomach specjalizujacyh się w elektronice...
Pamietam zę zrobiłem takie trafo, jako bardzo młody którkofalowiec chyba 18 letni gdy spaliło się trafo wykonane przez kolegę SP8BRQ, (zrobiła się świeca dymna w ciagu kiklu minut widocznosć w pokoju była 20 cm
) , zapaliły się nasycone olejem przekładki ), prawda, miałem wtedy epizod pracy na przewijalni silników i sporo takich rzeczy przewinąłem, ale mimo to wydaje mi sie że nie jest to trudne ,trzeba dokładnie policzyć, dać odpowiednią ilość przekładek i trafo działa latami.PS Duże i ładne trafa można spotkać na zlomach specjalizujacyh się w elektronice...