Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom, Konstruktorom i Waszym Rodzinom Zdrowych, Spokojnych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku

Życzy Zespół Home Made

;

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piligrim SMD z DW Radio
Ja próbowałem tę płytkę Pilgrima zarówno z generatorem analogowym - mam taki generator pomiarowy od 10 - 550 MHz, potem z Si570 i niestety nie udało mi sie dociągnąć do 30MHz. Kombinowałem z dopasowaniem, transformatorkami, ale efekt mizerny. do pasma 24 <Hz chodziło, wyżej nie. Spadała amplituda sygnału, albo eogóle Si570 zrywał synchronizacje PLL.
W końcu zastosowałem gotowy moduł DDS na AD9851 plus posielacz PLL x3 na ICS502. DDS sterowany ze sterownika na plytce z procesorem ARM - płytka HY-Mini z ekranem dotykowym. Nawet nie zakłóca odbiornika, mimo że moduł nie jest jeszcze do końca odekranowany. To mi sie najlepiej sprawuje. Na częstotliwościach niższych, sygnał z ICS502 jest zbliżony do prostokąta, potem w miarę wyższych częstotliwości coraz bardziej sinusoidalny, do czego pewnie sie przyczynia pasmo oscyloskopu, na którym to obserwuję. To jest oscyloskop analogowy z pasmem 150MHz, więc przebiegi mógłbym najwyżej sfotografować.
Trzeba sobie zdawać sprawę, że przy takim paśmie oscyloskopu, prostokątny przebieg 50MHz będzie widziany jako nieco zniekształcona sinusoida, więc ten kształt przebiegów traktuję z pewną rezerwą.
Generalnie na krótkich kabelkach wszystko chodzi lepiej. Trzeba tylko wsadzić podzespoły do obudowy i pooddzielać ekranami. Ja całe "zło" czyli procesor, wyświetlacz, synteza, powielacz, przetwornica dająca -12V, bufory strujące przekaźnikami, umieściłem na płytce, która jest dopięta pinami do złącz na płytce HY-Mini i to wszystko chce zaekranować. Drugie "zło", czyli końcówka mocy i przetwornica 12 / 24V w miejscu dobrze odekranowanym od płytki Pilgrima. Przewody do potencjometrów i głośnika wewnętrznego dobrze ekranowane.
Niestety wczoraj załatwiłem tranzystory Polyfet F 1002 w końcówce i chyba jeszcze coś w stopniach poprzedzających, więc transceiverek trochę poczeka aż będzie mogł nadawać. No nic popracuję nad oprogramowaqniem sterownika.
73's Marcin.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Piligrim SMD z DW Radio - przez SP9BWA - 09-01-2013, 13:55
RE: Piligrim SMD - przez SP9MRN - 10-01-2013, 15:59
RE: Piligrim SMD - przez SQ1GYQ - 10-01-2013, 18:32

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości