Przypomniałem sobie, że faktycznie ktoś pisał o kłopotach z tłumikami po źle przeprowadzonej kalibracji. Wobec tego zacząłem od początku. Zainstalowałem program z ustawieniami "fabrycznymi". Dla porównania zrobiłem obie wersje kalibracji dla porównania.
Kalibracja 1 "niewłaściwa"
kalibracja a - gniazdka rozwarte - linia -40 dB
kalibracja b - gniazdko zwarte - linia 0 dB
pomiar po kalibracji
gniazdka zwarte - linia 0 dB
gniazdka rozwarte - linia - 40 dB
Wyłączam NWT, zamykam program. Włączam ponownie NWT, otwieram program.
Kalibracja 2 "poprawna"
kalibracja a - gniazdka zwarte - pojawia się linia na poziomie -45 dB i z niej kreślona jest linia na poziomie - 20 dB.
kalibracja b - gniazdka zwarte - poziom 0 dB.
pomiar po kalibracji
gniazdka zwarte - 0 dB
gniazdko rozwarte - 81 dB
Kalibracja i pomiary bez korekcji.
Następna sprawa, jeśli po tym ostatnim pomiarze bezpośrednio bez wyłączania NWT i programu, przy zwartych gniazdkach dokonam ponownej kalibracji (tłumik 40 dB) to z poziomu -81 dB jest rysowana linia - 40 dB.
Po takiej poprawnej kalibracji dla kwarcu, ze zwartymi gniazdkami przy pomocy układu dopasowującego z trafo, uzyskałem wykres kwarcu który jest od niebo lepszy, ale wykres bpf jest do kitu. Dla pewności jeszcze raz go obejrzę.
Obrazki poniżej.
Kalibracja 1 "niewłaściwa"
kalibracja a - gniazdka rozwarte - linia -40 dB
kalibracja b - gniazdko zwarte - linia 0 dB
pomiar po kalibracji
gniazdka zwarte - linia 0 dB
gniazdka rozwarte - linia - 40 dB
Wyłączam NWT, zamykam program. Włączam ponownie NWT, otwieram program.
Kalibracja 2 "poprawna"
kalibracja a - gniazdka zwarte - pojawia się linia na poziomie -45 dB i z niej kreślona jest linia na poziomie - 20 dB.
kalibracja b - gniazdka zwarte - poziom 0 dB.
pomiar po kalibracji
gniazdka zwarte - 0 dB
gniazdko rozwarte - 81 dB
Kalibracja i pomiary bez korekcji.
Następna sprawa, jeśli po tym ostatnim pomiarze bezpośrednio bez wyłączania NWT i programu, przy zwartych gniazdkach dokonam ponownej kalibracji (tłumik 40 dB) to z poziomu -81 dB jest rysowana linia - 40 dB.
Po takiej poprawnej kalibracji dla kwarcu, ze zwartymi gniazdkami przy pomocy układu dopasowującego z trafo, uzyskałem wykres kwarcu który jest od niebo lepszy, ale wykres bpf jest do kitu. Dla pewności jeszcze raz go obejrzę.
Obrazki poniżej.