Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-7 analizator obwodów
Witam Kolegów !
Na początku roku skarżyłem się , że nie mogę zaprogramować procka PIC16F873 do analizatora NWT-7. W tej chwili rozwiązałem problem przy pomocy programatora JDM i oprogramowania IC-Prog. Ale kolejnym kłopotem który mam są dławiki w układzie NWT-7. Są tam trzy dławiki L1 , L2 i L3. Z tego L1 i L2 pracują w filtrze dolnoprzepustowym natomiast L3 pracuje na wyjściu MSA0886. Nie mogę znaleźć jaką wartość indukcyjności ma L3 ? Nigdzie tego nie znalazłem na schemacie ani w dokumentacji. Na fotografiach zauważyłem że Koledzy którzy zmontowali NWT-7 montowali tam dławik 10uH osiowy miniaturowy. Skąd ta wartość ? I jeszcze jedno. W dokumentacji pisze że cewki filtru są wykonane na tzw. "żółtych" Amidonach. Tylko że rdzenie "żółte" Amidony nie pracują w takim zakresie częstotliwości jak analizator NWT-7. O ile dobrze pamiętam zakres pracy tych rdzeni jest zawarty od 0 Hz do kilku megaherców. Czy nie byłoby rozsądniej wykonać te indukcyjności na "czerwonych" Amidonach - biorąc pod uwagę zakres częstotliwości pracy tych rdzeni ? Ta sama uwaga techniczna dotyczy L3. Dławiki miniaturowe osiowe raczej nie będą dobrze pracować w całym zakresie częstotliwości pracy NWT-7, dlatego chciałbym poznać opinie Kolegów w tej kwestii Smile
73!
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
NWT-7 analizator obwodów - przez SP5NPW - 15-06-2009, 2:24
NWT7 problem z uruchomieniem - przez SP9JMD - 22-06-2010, 7:00
RE: NWT7 problem z uruchomieniem - przez SP5SAI - 22-06-2010, 8:54
RE: NWT7 problem z uruchomieniem - przez SP9JMD - 24-06-2010, 21:27

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości