Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lutowanie SMD
(05-06-2013, 10:14)SP9MRN napisał(a): Szklana kulo.... ;-)

Nie prosiłem o zbadanie stanu scalaka przy pomocy zjawisk nadprzyrodzonych, ale jedynie opinię o to, jak bardzo prawdopodobne było uszkodzenie go w takich warunkach.
Chętnie też dowiedziałbym się jak to właściwie jest z demontażem przy pomocy HotAira. W paru miejscach w sieci spotkałem się już z zaleceniami stosowania wysokiej temperatury (350-420 stopni), podczas gdy niektóre filmy instruktażowe polecają inną metodę - dłuższy preheating z większej odległości, a potem zwiększenie temperatury do (jeśli dobrze pamiętam) 250-300 stopni i grzanie z mniejszego dystansu. Smile

Poza tym strumień powierza w pewnej odległości od kolby ma mniejszą temperaturę niż zaraz przy wylocie. W dodatku jeśli dobrze pamiętam podczas tego nieszczęsnego demontażu nie założyłem dyszy zmniejszającej średnicę strumienia - w pobliżu nie było praktycznie żadnych innych wlutowanych elementów.

Cytat:Spróbuj ją przeczytać i zaprogramować w podstawce. Nawet w takiej prymitywnej "na docisk". To na początek.

To są jakieś [tanie i dostępne] podstawki pod układy TQFP? Bo przewlekane podstawki od PLCC często się widuje, ale te scalaki mają inne piny - podwinięte pod spód obudowy.

Cytat:Diabli wiedzą jak się nagrzała i czy nawet jak wystartuje to będzie stabilna w czasie. Jeżeli ruszy - ja bym ją wsadził do jakiejś mało potrzebnej i malo odpowiedzialnej zabawki.

W poważniejszym projekcie, tak dla świętego spokoju tej części z pewnością nie wykorzystam.

Pytanie zadane z czystej ciekawości. Chodzi mi nie tyle o element wart parę złotych, co o rozbieżności w zakresie podawanej w sieci właściwej temperatury nawiewu.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Lutowanie SMD - przez SP5FCI - 27-03-2010, 23:04

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości