27-05-2013, 16:29
nawinięcie 20 m to około 5 minut. No chyba, że ktoś chce układać zwoje niezwykle precyzyjnie... tylko po co. Wtyków nie trzeba zarabiać, bo już są zarobione na kablu - w końcu jest potrzebny do każdej anteny. Trzeba przylutować gniazdo - to fakt. około minuty... dodatkowe 5 na polutowanie i zestrojenie LC. (Jeżeli ktoś - tak jak Jarek używa zewnętrznej skrzynki, to go te punkty omijają i przykręca drut anteny bezpośrednio do skrzynki.
Mocowanie wędki to (w moim przypadku) dwa uchwyty rurowe mocowane do balustrady kołkami rozporowymi (mam żelbetową balustradę).
Dwie dziury udarem i wkręcenie dwóch uchwytów - ok 2 minut.
Mocowanie gotowej anteny do uchwytów - ok 30 sekund (minuta razem z wyjściem na balkon)
Tyle jeżeli chodzi o czas.
Jeżeli chodzi o skuteczność - magloop był wielokrotnie gorszy, a w kierunkach zasłoniętych budynkiem w ogóle nie nadawał się do pracy.
I tak obie były sporo gorsze niż mój obecny invV z czubkiem na balkonie. (ramiona do latarni)
Jeżeli chodzi o Twoje wątpliwości - to banalne - masz hipotezę to ją sprawdź i przedstaw wyniki. Będziemy bogatsi o dodatkową wiedzę.
Nie do końca natomiast rozumiem problem z polaryzacją... Ale wielu rzeczy jeszcze nie wiem :-)
73
MAc
PS - czy ktoś pisał, że to jest optimum? To jest ostatnia deska ratunku...
Mocowanie wędki to (w moim przypadku) dwa uchwyty rurowe mocowane do balustrady kołkami rozporowymi (mam żelbetową balustradę).
Dwie dziury udarem i wkręcenie dwóch uchwytów - ok 2 minut.
Mocowanie gotowej anteny do uchwytów - ok 30 sekund (minuta razem z wyjściem na balkon)
Tyle jeżeli chodzi o czas.
Jeżeli chodzi o skuteczność - magloop był wielokrotnie gorszy, a w kierunkach zasłoniętych budynkiem w ogóle nie nadawał się do pracy.
I tak obie były sporo gorsze niż mój obecny invV z czubkiem na balkonie. (ramiona do latarni)
Jeżeli chodzi o Twoje wątpliwości - to banalne - masz hipotezę to ją sprawdź i przedstaw wyniki. Będziemy bogatsi o dodatkową wiedzę.
Nie do końca natomiast rozumiem problem z polaryzacją... Ale wielu rzeczy jeszcze nie wiem :-)
73
MAc
PS - czy ktoś pisał, że to jest optimum? To jest ostatnia deska ratunku...