Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik LC
Wszystkie swoje zmiany konstrukcji miernika LC robiłem pod kątem uzyskania możliwie najlepszych wyników pomiarowych. Analiza wzorów matematycznych obliczajacych mierzone wartosci L i C sugeruje że na wynik pomiaru ma wpływ jedynie dokładność kondensatora wzorcowego. Uważam że nie jest to do końca prawda. Zgodnie z teorią zmiana częstotliwosci obwodu przy zmianie pojemnosci bądź indukcyjności powinna nastepować liniowo tz zgodnie ze wzorem matematycznym. Tak się jednak nie dzieje i rzeczywista zmierzona czestotliwość jest nieznacznie inna niż wynika z wyliczeń (szczególnie na krańcach pomiarowych), dlatego bawiłem się z dobrociami cewek aby poprawić tą liniowość. Natomiast zmniejszenie częstotliwości jakby tą liniowość poprawia. Prawdę powiedziawszy pomiar konensatora wylutowanego z demontowanej płytki ne jest taki krytyczny. Wystarczy stwierdzenie czy to 1, 10 czy 100 nF czy jakaś wartość w pF. Podobnie jest z indukcyjnosciami. Mnie osobiscie interesowało zagadnienie czysto teoretyczne czy tak prostymi metodami da sie zrobić przyrząd dokładny.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Miernik LC - przez SP5NPW - 15-06-2009, 2:31
Miernik LC - przez SQ5STZ - 16-07-2009, 14:19

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości