Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator NA01
W nawiązaniu do informacji w wątku o obudowach z laminatu zaprezentuję kolejno wykonane opisaną metodą obudowy do przystawek do miernika NA01.
Jako pierwszą złożyłem obudowę do mostka SWR:

[Obrazek: obudowa3.jpg]

Z lewej strony widać 6 elementów na obudowę mostka. Elementy mają system zamĸów typu pioro-wpust pozwalające na łatwe złożenie obudowy.

[Obrazek: obudowa4.jpg]

Elementy mają otwory pod gniazda BNC, które wymagają niewielkiego rozpiłowania (przez mój błąd projektowy) ale niezbędne prace są minimalne.

[Obrazek: obudowa6.jpg]

Po zmontowaniu elementów mostka można obudowę zamknąć przez wklejenie ostatniego elementu- pokrywki za pomocą 'Poxipolu 10 minut' z jednoczesnym połączeniem powierzchni miedzianej pokrywki z resztą obudowy za pomocą krótkiego przewodu.

[Obrazek: obudowa7.jpg]

Gotowy mostek okleiłem samoprzylepnym opisem

[Obrazek: swr01.jpg]

A tak wgląda charakterystyka własna mostka w pasmie 1-30MHz. Jak widać, mostek ma dynamikę pozwalającą na określenie SWR nie gorzej niż 1.03 na krańcach pasma 1-30MHz. Na tej podstawie moge powiedzieć, że sposób wykonania obudowy nie ma wpływu na działanie mostka. W szczególności punktowe mocowanie elementów obudowy ze sobą za pomoca kropli cyny nie psuje własności pomiarowych.

[Obrazek: swr02.jpg]

Na koniec słynna charakterystyka mojej anteny w3dzz z 'pikami' rezonansów w pobliżu częstotliwości 3.5, 7, 14, 21 i 28MHz zmierzona za pomocą dopiero co wykonanego mostka SWR w nowej obudowie ;-)
Niestety, nie miałem więcej elementów (np. gniazd) aby złożyć kolejne obudowy i przystawki ale zrobię to w najbliższych dniach. W planach mam też wykonanie obudów do samego miernika NA01 a także miernika impedancji anten. Na razie mam pewne nadwyżki elementów na onbudowy przystawek o czym napiszę wkrótce na swojej stronie.
L.J.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Analizator NA01 - przez SP6FRE - 09-05-2010, 20:35

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości