Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik LC
Miernik jaki wykonałem był z projektu "czeskiego" ale zamiast isostatów miał przekaźnik.
Faktycznie, częstotliwośc pomiarowa jest w zakresie ok 200kHz, ale czy to wpływa na dokładność
tego nie wiem - skoro dla małych pojemności i indukcyjności korzystniejsza jest wyższa częstotli-
wość pomiaru, to analogicznie dla większych L i C lepsza jest niższa i - jak piszesz - może
to ma znaczenie.
Tego typu mierniki (na PIC i Atmelu) są wzorowane często na konstrukcji AADE, która chyba nawet
jest dostępna w sieci - nie słyszałem żeby one mało dokładne, raczej wszyscy je chwalili.
Może dla większości dokładność do 5% jest wystarczająca.

A propos dobierania dobroci - we wzorze widać że cewka nie ma wpływu na wynik. Moja ma 182uH i jest raczej o
przeciętnej dobroci. Miernik mierzy przy kalibracji wartość indukcyjności (dlatego nie ma dużego znaczenia
jej wartość) a potem tą wielkość wykorzystuje do obliczeń. Prawdopodobnie pomiar robiłeś jakieś 5 -15 sekund
po kalibracji więc przynajmniej pierwszy pomiar powinien być ok.

Trudno coś doradzić - może faktycznie wersje na Atmelu są dokładniejsze.
I pewnie tak jak obaj mówiliśmy: trzeba się zdecydować na jakiś zakres i w tym przedziale
mieć dobrą dokładność a nie w całości. Ja wyszedłem z założenia że te 5% powinno wystarczyć.

pozdrowienia
Artur sp2qca
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Miernik LC - przez SP5NPW - 15-06-2009, 2:31
Miernik LC - przez SQ5STZ - 16-07-2009, 14:19

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości