06-03-2013, 21:00
W dalszym ciągu prowadzę rozważania teoretyczne ale powoli antena nabiera kształtu. Będzie wielopasmowa przez wymianę pionowych elementów mających długość od 5 przez 60 do 250cm. Materiałem będzie rurka miedizana 18mm a ostatecznie kondensator zrobię jako motylkowy o wartości ok. 100pF pojemności efektywnej według konstrukcji jak na zdjęciu powyżej. Mam już policzone elementy kondensatora a nawet zakupiłem blachę mosiężną #1mm. Odstęp elementów 1mm pozwoli na napięcie na kondensatorze rzędu 3kV ale zakładając margines bezpieczeństwa, będzie można doprowadzić moc rzędu 50W. Na rysunku pokazałem jak będą wyglądać proporcje anteny i podstawowe parametry na poszczególnych pasmach.
![[Obrazek: ant_loop1.PNG]](http://lx-net.pl/hr/smith/ant_loop1.PNG)
Dla kształtów odbiegających od ośmiokąta dane są mniej dokładne ale dają pojęcie o spodziewanych efektach. Antena będzie miała sprawność 27% na 3.5MHz więc i na tym paśmie będzie można jej używać w razie potrzeby choć trzeba będzie dołożyć zewnętrzny kondensator. Mam nadzieję, że uda się dostroić antenę nawet na 28MHz. Kondensator będzie strojony silnikiem krokowym. Zakładając silnik o 200 krokach oraz sterowanie półkrokowe wtedy można się spodziewać dokładności strojenia nieco mniej niż 1 stopnia na krok a więc regulacji ok. 1pF/krok. Jeśli w praktyce okaże się to za mało trzeba będzie zastosować mały silnik krokowy (15 stopni/krok) z przekładnią 1:76 co zapewni dokładność rzędu 0.125pF/krok a więc z pewnością wystarczająco dokładnie.
L.J.
Dla kształtów odbiegających od ośmiokąta dane są mniej dokładne ale dają pojęcie o spodziewanych efektach. Antena będzie miała sprawność 27% na 3.5MHz więc i na tym paśmie będzie można jej używać w razie potrzeby choć trzeba będzie dołożyć zewnętrzny kondensator. Mam nadzieję, że uda się dostroić antenę nawet na 28MHz. Kondensator będzie strojony silnikiem krokowym. Zakładając silnik o 200 krokach oraz sterowanie półkrokowe wtedy można się spodziewać dokładności strojenia nieco mniej niż 1 stopnia na krok a więc regulacji ok. 1pF/krok. Jeśli w praktyce okaże się to za mało trzeba będzie zastosować mały silnik krokowy (15 stopni/krok) z przekładnią 1:76 co zapewni dokładność rzędu 0.125pF/krok a więc z pewnością wystarczająco dokładnie.
L.J.