Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAG-LOOP
Pora przedstawić "bohaterkę" moich ostatnich badań:

[Obrazek: m_loop01.jpg]

jak pisałem to pętla z drutu miedzianego 2.5mm2.

[Obrazek: m_loop02.jpg]

kondensator dołączony został w miejscu przerwania pętli anteny - w tym celu skręciłem końce drutu do których przylutowałem dwa kondensatory o łącznej pojemności dającej rezonans w pasmie 3.5MHz

[Obrazek: m_loop03.jpg]

Dopasowanie zapewnia dopięcie kabla zasilającego w punktach zapewniających minimalną wartość SWR

[Obrazek: m_loop07.jpg]

punkt optymalnego dołączenia zasilania anteny dobierałem przesuwając gorący przewód kabla koncentrycznego po odizolowanej żyle przewodu miedzianego. Na mierniku NA01, przy pomiarze SWR, widać wyraźnie kiedy pik SWR jest najgłębszy a zatem dopasowanie najlepsze. Na pokazanym zdjęciu dopasowanie w piku jest prawie równe 1. Pasmo anteny na poziomie SWR ok. 3 to ok. 120kHz. Dopasowanie można również "wysłyszeć" w dołączonym odbiorniku choć trudniej ustalić punkt najlepszego dopasowania. Antena wykonana z rurki miedzianej powinna mieć rezonans jeszcze bardziej wyraźny a szerokość pasma powinna być znacznie mniejsza.

[Obrazek: m_loop04.jpg]

Dysponując miernikiem wektorowym pomierzyłem parametry anteny w rezonansie uznając, że to punkt z najmniejszą wartością SWR

[Obrazek: m_loop05.jpg]

w tym stanie pomierzyłem moduł impedancji

[Obrazek: m_loop06.jpg]

oraz składowe impedancji.

Analizaując koszty materiałów oraz spodziewane wyniki zrobię prawdopodobnie antenę z rurki miedzianej 22mm o łącznej długości 8m co dla pasma 3.5MHz da sprawność ok. 20% oraz ponad 70% na pasmie 7MHz.

Dziękuję za link do alternatywmnego kalkulatora. Niestety, dla mnie ma on dwie wady, po pierwsze jest chyba w wersji niemieckiej a po drugie działa pod systemem operacyjnym Windows (o ile dobrze wyczytałem po pobieżnej lekturze).
L.J.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
MAG-LOOP - przez SP3SWJ - 15-12-2010, 17:19

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości