Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator NA01
Witam!
Po dłuższej przerwie chciałbym pokazać moje rozwiązanie mostka SWR. Schemat mostka się nie zmienił ale inaczej rozwiązałem konstrukcję mechaniczną. W ten sposób przystawka do pomiaru SWR instalowana jest wprost na gniazda miernika NA01 i stanowi z nim niemal jedną całość. Budowa mostka pokazana została na pierwszych dwóch zdjęciach a na kolejnym pokazana jest charakterystyka mostka obciążonego obciążeniem dopasowanym 50 omów w paśmie 1-30MHz. Jak widać dokładność pomiaru sięga SWR 1.03 w najgorszym punkcie.
Na kolejnych zdjęciach pokazałem jak wygląda charakterystyka mojej anteny W3DZZ. Pierwsze zdjęcie to charakterystyka w paśmie 1-30MHz a kolejne to przybliżenia charakterystyki dla poszczególnych pasm i jak widać optima dopasowania anteny nie zawsze pokrywają się z pasmami ale przynajmniej wiadomo teraz czym się dysponuje. Antena W3DZZ zbudowana została z symetryzatorem w postaci odcinka przewodu koncentrycznego. Na załączonych zdjęciach i rysunku pokazana została zastosowana metoda wykonania anteny W3DZZ.
Na ostatnich zdjęciach pokazałem pomiary mojej anteny pionowej wykonanej jako szerokopasmowa antena teleskopowa. Dokładniejszy opis tej anteny zamieszczę wkrótce w dziale anten.
Andrzej

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Analizator NA01 - przez SP6FRE - 09-05-2010, 20:35

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości