Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tiny DDS bis
Mam dobre wiadomości "z frontu". Należy spodziewać się gotowych płytek mniej więcej za tydzień. Jutro przygotuję zamówione, dodatkowe elementy i wyślę je do Andrzeja aby komplety były na czas. Ale najważniejsze to postęp w programowaniu. Mam w zasadzie prawie gotową wersję z funkcjonalnością dla 10 pasm od 1.8 do 50MHz, z możliwością programowania częstotliwości pośredniej oraz z definiowaniem (dla każdego pasma oddzielnie) czy i jak będą obliczane częstotliwości wyjściowe. Ogólnie biorąc dla każdego pasma będzie można w procedurze SETUP ustawić następujący ciąg znaków:
"N X X" - brak danego pasma
"A 0 X" - pasmo aktywne, bez częstotliwości pośredniej
"A M +" - pasmo aktywne, sumowanie częstotliwości pośredniej (F=pasmo+pośrednia)
"A M +" - pasmo aktywne, odejmowanie częstotliwości (F=pasmo - pośrednia lub pośrednia - pasmo)
Tak więc będzie można ograniczyć ilość pasm do 2, 3 lub jednego i przy ich przełączaniu system pominie pasma wyłączone. Jesli pasmo będzie aktywne ale bez częstotliwości posredniej to oczywiście na wyjściu będzie to co na ekranie wyświetlacza.
Samo ustawianie stanu dla każdego z pasm jest bardzo proste za pomocą dwóch klawiszy w cyklu -> "N X X" -> "A 0 X" -> "A M +" -> "A M -" -> lub w przeciwnym kierunku. Odejmowanie częstotliwości uwzględnia wzajemną zależność pasma i pośredniej i oczywiście system wykonuje operację sensowną czyli odejmuje wartość mniejszą od większej. Program uwzględnia przy odejmowaniu odwrócenie wstęgi. W procedurze setup można ustawić dowolną wartość częstotliwości pośredniej oraz czas opóźnienia delay przy pracy CW. Brakuje mi jeszcze oprogramowania sygnałów sterujących pasmami oraz zostaje kosmetyka. Wszystko to mieści się w chipie Mega8. Niestety, nie zmieszczą się funkcje pomiaru napięcia baterii i s-metra, które znajdą się w kolejnej wersji oprogramowania na chipie Mega 168, który ma identyczną obudowę. Wydaje się, że do czasu otrzymania przez zainteresowanych płytek opisana wersja oprogramowania będzie już do pobrania wraz z opisami procedury SETUP i sygnalizacji na wyjściach generatora.
Na załaczonych zdjęciach pokazałem dla przykładu ustawienie dla pasma 1.8MHz przy założeniu, że pośrednia wynosi 2MHz. Z ciągu znaków "A M -" wynika, że pasmo jest aktywne (A), korzysta z pośredniej (M) oraz częstotliwości są odejmowane (-). Na drugim zdjęciu widać rezultat działania programu, częstotliwość wyjściowa generatora dla pośredniej 2MHz dla tego pasma jest oczywiście mniejsza niz 200kHz.
L.J.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Tiny DDS bis - przez SP6FRE - 05-06-2012, 21:36

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości