"Jeśli dysponujemy pełnozakresowym odbiornikiem SSB/CW, możemy sprawdzić działanie generatora VFO. W tym celu ustawiamy w odbiorniku częstotliwość ok. 4,200MHz (ta częstotliwość VFO odpowiada częstotliwości odbiornika = 14,200MHz), podłączamy wejście antenowe odbiornika do kołków VFO i strojąc trymerem ceramicznym powinniśmy „złapać” sygnał generatora VFO w odbiorniku. Strojenie trymerem jest kłopotliwe i wymaga nieco wprawy i ćwiczeń. ! Trymer MUSI być strojony śrubokrętem plastikowym lub innym nie metalowym."
Czy ja dobrze rozumie ten wpis w instrukcji:
Trzeba podłączyć kołki VFO taurusa do gniazda antenowego radia za pomocą przewodu np. rg58 i wtyczki UC1 ?
-----------------
Natomiast ten wpis:
"Jeśli dysponujemy pełnozakresowym odbiornikiem SSB/CW, można po podłączeniu zasilania sprawdzić generowanie układu BFO na częstotliwości nieco poniżej 10MHz, zbliżając krótką antenę do kwarcu. Jeśli układ został zmontowany prawidłowo, to pokręcenie trymerem będzie zmieniać częstotliwość BFO w niewielkim zakresie. Należy ustawić możliwie najdokładniej częstotliwość 9,9965MHz. ! Częstotliwości generatorów BFO płytki RX i (zmontowanego później) GFN płytki TX muszą być identyczne z tolerancją +/-50Hz"
U mnie było słychać tylko bardzo wyraźny sygnał po dostawieniu obok kwarcu. A przy kręceniu trymerem sygnał uciekał i chwilowo zanikał.
Gratuluję Marcinie osiągnięć na Taurusku
Czy ja dobrze rozumie ten wpis w instrukcji:
Trzeba podłączyć kołki VFO taurusa do gniazda antenowego radia za pomocą przewodu np. rg58 i wtyczki UC1 ?
-----------------
Natomiast ten wpis:
"Jeśli dysponujemy pełnozakresowym odbiornikiem SSB/CW, można po podłączeniu zasilania sprawdzić generowanie układu BFO na częstotliwości nieco poniżej 10MHz, zbliżając krótką antenę do kwarcu. Jeśli układ został zmontowany prawidłowo, to pokręcenie trymerem będzie zmieniać częstotliwość BFO w niewielkim zakresie. Należy ustawić możliwie najdokładniej częstotliwość 9,9965MHz. ! Częstotliwości generatorów BFO płytki RX i (zmontowanego później) GFN płytki TX muszą być identyczne z tolerancją +/-50Hz"
U mnie było słychać tylko bardzo wyraźny sygnał po dostawieniu obok kwarcu. A przy kręceniu trymerem sygnał uciekał i chwilowo zanikał.
Gratuluję Marcinie osiągnięć na Taurusku