Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Źródło QRM-ów na 80m
Witaj Przemku !
Obudowa od PC zakręcona ? Pokrywa ma być przykręcona dużą ilością śrubek, im wiecej tym lepiej.Zwróć uwagę, czy płyta główna ma masę galwanicznie połączoną z obudową ("pad" przez śrube i jedną z nieizolowanych tulejek).Zerowanie jest też ważne, zrób "sztuczne zero" jak radzą Koledzy.Chociaż dla problemów z w.cz. nie zawsze pomaga.Zwróć też uwagę na przewody podłączone do jednostki centralnej komputera, na pewno nie zaszkodzi przewleczenie ich przez rdzenie ferrytowe (mogą być recyklingowe, np. z zasilaczy impulsowych,na niskie częstotliwości).Uzyskasz w ten sposób także zmniejszenie zakłóceń promieniowanych przez PC. Ja stosowałem jeszcze kiedyś filtr sieciowy na zasilaniu komputera(taki fabryczny, Miflex bodajże ,LC od urządzeń demobilowych) ,zamontowany na przewodzie od listwy z gniazdkami.W QRL miałem ciekawy problem z radiotelefonem Motorola (50W, ~40MHz) , który przy nadawaniu "zawieszał" stojący 1m obok komputer PC( desktop Acer).Oba urządzenia zasilane z zerowanych zasilaczy, SWR anteny OK (na dachu),radiotelefon na próbę był uziemiany.Pomogła dopiero wymiana zasilacza od radiotelefonu. Kżdy przypadek z zakłóceniami jest inny, trzeba poeksperymentować.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Źródło QRM-ów na 80m - przez SQ9RZI - 23-09-2012, 20:56

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości