18-09-2012, 11:07
Witam!
Ostatnimi czasy natknąłem się na artykuły odnośnie strojenia anten, przycinania kabla itd. i jestem dosyć zdezorientowany. Jak zawsze mnie uczono, długość kabla nie ma znaczenia jeśli antena, przewód i radio mają 50Ohm. No dobrze. a co jeśli antena ma nieznaną impedancję i chcę ją przyciąć na odpowiednią długość aby uzyskać rezonans?
Z radiem, zasilaczem i reflektometrem na maszt nie wyjdę...
Analizatora nie posiadam, jak to się robiło za czasów gdy takich urządzeń jak VNA nie było?
Zrobiłem próbę i przepiałem krótszy kabel łączący antenę (niedostrojoną) i radio i SWR jest zupełnie inny. Rozumię, że jeśli antena ma inną impedancję to JEDYNIE W TYM PRZYPADKU przewód 50Ohm ją transformuje?
Czy to prawda, że należy zastosować przewód długości połowy fali, aby reflektometr widział zaciski wejściowe samej anteny bez fidera?
Ostatnimi czasy natknąłem się na artykuły odnośnie strojenia anten, przycinania kabla itd. i jestem dosyć zdezorientowany. Jak zawsze mnie uczono, długość kabla nie ma znaczenia jeśli antena, przewód i radio mają 50Ohm. No dobrze. a co jeśli antena ma nieznaną impedancję i chcę ją przyciąć na odpowiednią długość aby uzyskać rezonans?
Z radiem, zasilaczem i reflektometrem na maszt nie wyjdę...
Analizatora nie posiadam, jak to się robiło za czasów gdy takich urządzeń jak VNA nie było?Zrobiłem próbę i przepiałem krótszy kabel łączący antenę (niedostrojoną) i radio i SWR jest zupełnie inny. Rozumię, że jeśli antena ma inną impedancję to JEDYNIE W TYM PRZYPADKU przewód 50Ohm ją transformuje?
Czy to prawda, że należy zastosować przewód długości połowy fali, aby reflektometr widział zaciski wejściowe samej anteny bez fidera?