07-08-2012, 11:27
(06-08-2012, 11:43)SP9EZQ napisał(a): Witam
Zwracam się do wszystkich Kolegów mających doświadczenie w budowie Piligrima. Ja porwałem się na to zadanie. Mam praktycznie wszystkie elementy składowe (działająca synteza, płyta główna, płytka CW, zasilacz, notch filter, filtry BPF i LPF, PA 20W i 150W). Oglądam zdjęcia Waszych konstrukcji i zastanawiam się nad sprawą ekranowania. Praktycznie nigdzie nie widzę ekranowania w zamkniętych pudełkach. Praktycznie ekranowanie ogronicza się do odgrodzenia blachą i prowadzenia sygnałów w.cz przewodem koncentrycznym. Czy takie ekranowanie jest wystarczające? Zdaję sobie sprawę że ekranowanie w pudełkach wiązało by się z komplikacjami z prowadzeniem przewodów (przewody sygnałowe złączami koncetrycznymi a zasilanie przez kondensatory przepustowe). Pewnie byłby to przerost formy nad treścią. Proszę o Wasze zdanie w tym temacie.
Stanisław
Witam, jedyny problem z jakim spotkalem sie w swoim PILIGRIM, to smiecenie na pasmach 21MHz i wyzej od CAT ( wedlug SP7DQR), zalozenie ferrytow na kabelki zalatwilo sprawe i jest cisza...
TRX mimo blaszanej puszki jest wrazliwy na silne pola w.cz. hi hi... prowizoryczna skrzynka antenowa zrobiona na chwile i zamknieta w pudelko z tworzywa powoduje cos na ksztalt podwzbudzenia ;-) ale to chyba normalne .
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z