12-07-2012, 10:19
SWAP w menu po prawej stronie nie ma nic wspólnego ze splitem. Ten SWAP służy tylko do obsługi pamięci radia. Jak działa swap w splicie napiszę troszkę później przy omawianiu funkcji SPLIT (muszę zrobić kilka zdjęć).
Jeśli po prawej stronie ekranu many aktualnie inne memu klikamy na dolną częstotliwość w granatowym kolorze aby przywołać menu obsługi pamięci.
Menu obsługi pamięci:
MS - zapis nastawy częstotliwości w aktualnej komórce pamięci (MEM:00)
MR - odczyt nastawy częstotliwości z aktualnej komórki pamięci
M+ - zmiana numeru komórki pamięci w górę
M- - zmina numeru komórki pamięci w dół
SWAP - zamian częstotliwości radia z zastawą z aktualnej komórki pamięci
(f_radia = memory[nr]; memory[nr]=f_radia)
DEL - kasowanie aktualnej komórki pamięci, po kasowaniu w komórce znajduje się częstotliwość początku pasma np. 3.500khz
CRL - kasowanie wszystkich 10 komórek pamięci na aktualnym paśmie
Podczas pracy w zawodach przestrajam radio w poszukiwaniu interesujących mnie stacji, wołam bez rezultatu, zapisuję QRG do pamięci [MS], ustawiam kolejną komórkę [M+] i szukam dalej, itd. Aby nie marnować czasu na ponowne wyszukiwanie stacji których nie zaliczyłem wracam na wyszukane częstotliwości poprzez przywołanie nastaw z pamięci [MR], jeśli uda mi się zrobić łączność kasuję nastawę [DEL] aby ponownie nie wracać do tej stacji. Nowe QRG stacji zapisuję w wolne komórki pamięci skasowane po zaliczeniu łączności.
SWAP pozwala łatwo zamieniać częstotliwości pomiędzy VFO a pamięcią.
Jeśli po prawej stronie ekranu many aktualnie inne memu klikamy na dolną częstotliwość w granatowym kolorze aby przywołać menu obsługi pamięci.
Menu obsługi pamięci:
MS - zapis nastawy częstotliwości w aktualnej komórce pamięci (MEM:00)
MR - odczyt nastawy częstotliwości z aktualnej komórki pamięci
M+ - zmiana numeru komórki pamięci w górę
M- - zmina numeru komórki pamięci w dół
SWAP - zamian częstotliwości radia z zastawą z aktualnej komórki pamięci
(f_radia = memory[nr]; memory[nr]=f_radia)
DEL - kasowanie aktualnej komórki pamięci, po kasowaniu w komórce znajduje się częstotliwość początku pasma np. 3.500khz
CRL - kasowanie wszystkich 10 komórek pamięci na aktualnym paśmie
Podczas pracy w zawodach przestrajam radio w poszukiwaniu interesujących mnie stacji, wołam bez rezultatu, zapisuję QRG do pamięci [MS], ustawiam kolejną komórkę [M+] i szukam dalej, itd. Aby nie marnować czasu na ponowne wyszukiwanie stacji których nie zaliczyłem wracam na wyszukane częstotliwości poprzez przywołanie nastaw z pamięci [MR], jeśli uda mi się zrobić łączność kasuję nastawę [DEL] aby ponownie nie wracać do tej stacji. Nowe QRG stacji zapisuję w wolne komórki pamięci skasowane po zaliczeniu łączności.
SWAP pozwala łatwo zamieniać częstotliwości pomiędzy VFO a pamięcią.
73 Adam