Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza SPHM DDS
Dziękuję Kolegom za miłe słowa o projekcie. Jak widać aktualnie nie są tylko "kolorowe obrazki" jak rok temu a w pełni funkcjonalny sterownik syntezy do rozbudowanego radia.
Nie zapominajmy, że wiele pomysłów powstało podczas dyskusji z Kolegami z "Grupy Husar". Możliwości w zakresie emisji CW to głównie zasługa Janusza SP5BMP, który w licznych dyskusjach przekazał mi stosowne wymogi, wiele praktycznych wskazówek i uwag z testów a ja to przerobiłem na właściwy kod procesora.

Obecnie poprawiane są błędy wykryte w pierwszych testach i czekamy na uwagi od innych Kolegów posiadających prototypy syntezy. Sądzę, ze pod koniec wakacji będzie gotowa stabilna wersja oprogramowania do rozpowszechniania.

Dalej trwają prace nad kolejnymi funkcjami:
- obsługa Smetra i miernika SWR;
- sterowaniem automatyką;
- kluczem elektronicznym;
- sterowaniem DSP;
- sterowaniem skrzynką easyATU;
- CAT-em do komputera.
Plany są ambitne, jak czas pozwoli to będę je konsekwentnie realizował.

Adres układu Si570
Każdy układ typu Slave podłączony do magistrali I2C ma określony adres podawany na 7 bitach (Si570 adres 55 hex). Przy wysyłaniu adresu na magistralę adres jest umieszczany na najstarszych bitach, czyli tak jak byśmy go pomnożyli *2 (przesunięcie danych w lewo o 1 bit). Z naszego adresu 55 hex otrzymujemy bajt o wartości AA hex (AA <- 55). Najmłodszy bit D0 służy do podawania informacji o typie wykonywanej operacji podczas transakcji master-slave (RD/WR odczyt/zapis).

W notach aplikacyjnych znajdziemy dwa sposoby podawania adresu układów slave:
- jako 7 bitowy, dla Si570 typowy to 55 hex;
- jako 8 bitowy, przesunięty w lewo o 1 bit, dla Si570 to AA hex;

Przy sterownikach należy podawać informację w jakiej postaci należy ustawić adres. W syntezie SPHM adres układu Si570 jest podawany w postaci 8 bitowej (AA hex) i możemy go zmieniać z krokiem co 2 ponieważ adresy nieparzyste są zarezerwowane dla zapisu. Jak widać to kwestia umowy i sposobu napisania oprogramowania sterującego.

Maciek, Twój układ o adresie firmowym 55 hex w mojej syntezie ustawiasz jako AA hex i jest to dokładnie to samo.
Wszystkie układy kupowane w sdr-kit mają ten sam adres: 55 hex, na 7 bitach (AA hex na 8 bitach). Pojedyncze układu Si570 o innych adresach pochodzą moim zdaniem z próbek (darmowych, płacimy cło) lub z demontażu.
--------------------------------------
Maciek Twój układ ma taki sam adres jak mój dlatego nie przyda się do testów.
73 Adam
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Synteza SPHM DDS - przez SP5FCS - 10-08-2011, 21:15
RE: Synteza SPHM DDS - przez SQ8NVF - 10-08-2011, 21:47
RE: Synteza SPHM DDS - przez SP3SWJ - 11-08-2011, 17:07
RE: Synteza SPHM DDS - przez SQ8NVF - 11-08-2011, 19:13
RE: Synteza SPHM DDS - przez SP5FCS - 11-08-2011, 21:17
RE: Synteza SPHM DDS - przez SP3SWJ - 11-08-2011, 21:18
RE: Synteza SPHM DDS - przez SQ8NVF - 12-08-2011, 9:20
RE: Synteza SPHM DDS - przez SP3SWJ - 12-08-2011, 10:47
RE: Synteza SPHM DDS - przez SQ8NVF - 12-08-2011, 11:23