Na jednym IRF540N. Filtr tak jakby podwójne PI ale wąsko zestrojony tak że 300 kHz szerokość pasma powodowała że miał mniej-więcej od 35 do 50 W powiedzmy że 50 było na 3,650 środku a 35 na 3,5 i 3,8MHz.
Pierwsza cewka, zaraz za tranzystorem miała bardzo gruby drut bo tez zauważyłem że zaczyna działać jak lutownica transformatorowa
Chyba to było 1,5 mm. Mam tę konstrukcję jeszcze w swoim jednopasmowym sprzęcie.
Acha ... kompensację wpływu temperatury wykonałem również na IRF540N - tanie są
Stopień na tym tranzystorze jest bardzo energooszczędny - może 6A brał przy pełnej mocy a może nawet mniej .... no ale nie jest do końca liniowy, tranzystor pracuje tak jakby ww klasie C ... o ile dobrze te klasy pamiętam.
Pierwsza cewka, zaraz za tranzystorem miała bardzo gruby drut bo tez zauważyłem że zaczyna działać jak lutownica transformatorowa
Chyba to było 1,5 mm. Mam tę konstrukcję jeszcze w swoim jednopasmowym sprzęcie.Acha ... kompensację wpływu temperatury wykonałem również na IRF540N - tanie są

Stopień na tym tranzystorze jest bardzo energooszczędny - może 6A brał przy pełnej mocy a może nawet mniej .... no ale nie jest do końca liniowy, tranzystor pracuje tak jakby ww klasie C ... o ile dobrze te klasy pamiętam.