23-04-2012, 21:20
Dziękuję Roman, Twoje badania (jak dla mnie) utwierdzają mnie w przekonaniu, że cudu nie będzie. Wyraźnie widać podobieństwa wszystkich wykresów (z lekką przewagą dla modyfikacji Oleg 9). Teraz dopiero skojarzyłem, że gdyby odwrócić wykresy 1 i 2 z postu 347 "do góry nogami" to uzyskamy te same wyniki co i u Romana. Czyżby po drodze od sondy do wejścia przetwornika doszło do odwrócenia fazy sygnału ? Albo wadliwie włączono sprzęgacz ? Nie wiem ..
Nie chcę jeszcze przesądzać kto miał rację z czystej ostrożności. Postaram się powtórzyć eksperyment i uzyskać potwierdzenie eksperymentalnie.
Rozpatrujemy tylko kwestię dopasowania, co do poziomu szumów po wymianie układów z bipolarnych na polowe wiem, że eksperymenty jeszcze trwają i poczekajmy do ich zakończenia.
Nie chcę jeszcze przesądzać kto miał rację z czystej ostrożności. Postaram się powtórzyć eksperyment i uzyskać potwierdzenie eksperymentalnie.
Rozpatrujemy tylko kwestię dopasowania, co do poziomu szumów po wymianie układów z bipolarnych na polowe wiem, że eksperymenty jeszcze trwają i poczekajmy do ich zakończenia.