18-04-2012, 7:57
To Forum skupia wszystkich zainteresowanych tematyką Home Made, zarówno praktyków jak i teoretyków. Każdy może pomóc w swym zakresie wiedzy. Ale naczelną zasadą powinna być rzetelność bo nie wszyscy są ekspertami mogącymi zweryfikować dane przedstawiane w postach. Czytają nas młodzi ludzie, często dopiero rozpoczynający swą przygodę z radiem i elektroniką i ważne jest aby przekazana wiedza i doświadczenie były rzetelne.
Nie chcę wdawać się w teorię, zainteresowanych odsyłam do tego dokumentu autorstwa RA3AAE, prawdziwego guru techniki bezpośredniej przemiany.
Zaproponowana zmiana przez SP2JJH nie zmienia istoty działania układu, może co najwyżej ograniczyć pasmo od dołu (bo transformator jest szczególnym przypadkiem filtru górnoprzepustowego). Oleg 9 zaproponował modyfikację wejścia (którą na Forum podał Roman SP5AQT), która rzeczywiście poprawia parametry układu i warta jest popularyzacji ale to już na marginesie.
Raz jeszcze apeluję o umiar i rozwagę w wyrażaniu opinii, na każdy temat.
Cytat:w oryginalnie przedstawionym schemacie wejscie na mieszacz bylo delikatnie mowiac znacznie niedopasowane..Czyli co, Oleg 9 nie wiedział co robi ? Uwierz mi na słowo Krzysztof, że wiedział i to bardzo dobrze. Piligrim to owoc blisko 2 lat rozważań teoretycznych i prób praktycznych w wątku na CQHAM.RU. Detektor (mieszacz) próbkujący z natury rzeczy jest niedopasowany. W skrajnym przypadku (daleko od częstotliwości znamionowej) stanowi zwarcie dla źródła lub przerwę (dla przypadku pracy synchronicznej). Gdzieś pomiędzy wypada uśredniona impedancja widziana ze strony źródła sygnału i nie sposób jej podać dla rzeczywistych warunków. Można ją mierzyć dla określonej częstotliwości (koherentnie) ale w założonym widmie, w obecności losowych sygnałów jest to niemożliwe. Bo przecież układ działa w obie strony jednocześnie i zdemodulowane sygnały w jednej próbce są źródłem mocy dla kolejnej próbki !
Nie chcę wdawać się w teorię, zainteresowanych odsyłam do tego dokumentu autorstwa RA3AAE, prawdziwego guru techniki bezpośredniej przemiany.
Zaproponowana zmiana przez SP2JJH nie zmienia istoty działania układu, może co najwyżej ograniczyć pasmo od dołu (bo transformator jest szczególnym przypadkiem filtru górnoprzepustowego). Oleg 9 zaproponował modyfikację wejścia (którą na Forum podał Roman SP5AQT), która rzeczywiście poprawia parametry układu i warta jest popularyzacji ale to już na marginesie.
Raz jeszcze apeluję o umiar i rozwagę w wyrażaniu opinii, na każdy temat.