Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piligrim
Witaj Jerzy, moim zdaniem zakladanie nowego watku aby porownac dwa trx'y nie ma sensu ;-).. nie przesadzajmy z ta poprawnoscia...
Pytasz czy widze rozmice, oczywiscie , konstrukcje te roznia sie od siebie bardzo.
Na wstepie powiem tak , podchodzilem do PILIGRIMA bardzo sceptycznie, to moja pierwsza homodyna jaka wykonalem i zakladalem ze ostatnia, a tym czasem robie drugi egzemplarz zmieniajac uklad BPF, LPF , bede tez robil proby z roznymi DDS,ami z AD9850 tez ;-) , i bedzie to chodzic do 30 MHz a jak bedzie dzialac...zobaczymy.
Na wstepie powinienem powiedziec ze z moja opinia nie kazdy musi sie zgadzc, mam skrzywienie DX'owe , wieloletnia praktyke w uzywaniu tylko fabrycznych TRX''w i to tych ze sredniej i wyzszej polki.
A konkretnie.
Piligrim, znakomicie dopracowana konstrukcja, fantastycznie opisana dzieki temu forum i koledze SP2JJH. Wspominalem ze jest jak dobry model ze sklepu modelarskiego , jedyne warunki ktore trzeb spelnic aby to dzialalo to rezim w stosowaniu wlasciwych elementow, i wrecz pedanteria, konsekwencja w montazu.
Urzadzenie to skladamy i ma dzialac, jesli nie dziala -> popelnilismy blad, lub zastosowalismy niewlasciwy element.
Kiedys u Wlodka SP5DDJ napisano ze Taurusy skladali prawnicy, dentysci etc.
O ile montaz PILIGRIMA jest bardziej wymagajacy niz Taurus ( nie ta klasa skomplikowania ukladu) o tyle uruchomienie PILIGRIMA to nic w porownaniu z "bitka" jaka trzeba stoczyc przy uruchamianiu Taurusa.
Pod tym wzgledem Mini Yes ( pisze o wersji UT0IS 2010) jest zdecydowanie trudniejszym do realizacji ukladem, wynika to z tego ze wiele elementow , ich wykonanie wypadaloby szczegolowo opisac i przedstawic w formie instrukcji.
Wykonanie mieszacza i BPF w MY nie jest trudne ale... wlasnie mea culpa i brak konsekwencji... szczegolowy opis i instrukcja poprawila by sytuacje.
W kwestii kosztow MY wydaje sie byc ukladem o jakies 35% tanszym.
Nie zapominajmy tez ze MY nie dorobil sie pewnych , sprawdzonych kompletnych blokow tworzacych calosc, kazdy robi to po swojemu.
A teraz czesc odbiorcza , PILIGRIM znakomite radio na pogaduchy i lekkie DX'owanie
praktycznie wszystko co na S-5 , jesli posterujemy jakis wzmacniacz minimum 150W jest do zrobienia. Stacje z sygnalami ponizej 5 coz mozna posluchac o ile nie ma pileup'u, i o ile nie jest to wyprawa pracujaca ze splitem 5...30 up lup down.
Klania sie tu brak funkcji split w dds OLEG 9 a rit to nie jest to.
Audio, jakosc odbioru niesamowicie przyjemna i nie meczaca, mozna tego sluchac godzinami.
MY odbiornik... w formie na dzis jeszcze sporo do zrobienia, ale... lepsza czulosc, charakter typowo filtrowego urzadzenia, zupelnie inaczej slyszanej automatyki ( niz w PILIGRIM), mozliwosc zastosowania wezszych filtrow do odbioru, niezle dzialajacy NOTH, i jest to RX na DX,y. Stosujac rozwiazanie 2 x RX w trx , ew. SO2R sprzet dla mnie porownywalny z dobrymi fabrykami.
Teraz drobne wyjasnienie i prosze ew. wlascicieli wymienionych TRX,ow aby sie nie obrazali .... nizej FT1000 i ICOM 775 nie siadam... te brzeczydelka IC746, IC756, Yaesu FT450, FT897, FT859 ze nie wspomne o samochodowych bzdecikach jak IC706, FT100, FT100D , FT817 wogole nie biore pod uwage bo to sa zbawki, mile dla oka, fajne do zabawy i ew. zaspokojenia checi posiadania.
Nie potepiam ani ich istnienia ani tego ze ktos je ma lub chce miec, ale ;-).
Mozemy powiedziec ze jakis Kenwood czy Yaesu jest super... ano jest . pod warunkiem ze zapniemy porzadna antene monobandera, najlepiej zasilimy to linia rezonansowa a jeszcze lepiej jak zastosujemy na fiderze pulapki ;-).
FT1000 MP ( srednia polka) przy slabych warunkach w pasmie 14 MHz z antena delta z 80 m odbiera w nocy stacje broadcastingowe!!! , ze nie wspomne o pasmie 7 MHz !!! W Piligrimie to zjawisko wystepuje sporadycznie na 7 MHZ ( slyszalem slady raz).
Nadajnik
Piligrim... i tu powiem jestem w szoku , wiekszym niz korespodenci .. aby podsumowac bez peanow, najlepiej okreslilo to dwoch kolegow jeden z SP i jeden z F .... raport jak slucham dam 59+20 , ale jak spojrze na S-meter ze zdziwieniem widze 58 ;-)....
Mini Yes... i tu w sumie wielka niewiadoma... sygnal bardzo przyzwoity, nawet ta proteza pseudo komresora bardzo fajnie i chodzi ale.... tu jest jeszcze praca do wykonania.

Podsumowanie
Piligrim... radio dla kazdego , bez szalenstw DX'owych , jesli powioda sie proby z innymi BPF i LPF oraz DDS koszty wykonania spadna o 30% ...
Kazdy kto to wykona ze swiadomoscia ze nie robi "armaty na DX'y" bedzie na 100 % zadowolony. NIe do pominiecia jest tez fakt ze TRX ten w polsce to jakies minimum 30...40 sztuk, a wiec latwiej znalezc porade kogos kto to zrobil.
MY... Bardzo dobre radio , jesli zdrowia i energi wystarczy ew. jesli znajda sie koledzy do scislejszej wspolprcy w tym zakresie, konstrukjce sie zamknie do konca tego roku.

I to by bylo chyba na tyle tej beletrystyki.
I jak wspomnialem jesli ktores z okreslen znow komus sie nie spodoba to prosze wziac pod uwage ze wydajac opinie staram sie robic to obrazowo a nie obrazoburczo.
Pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z

W celu uzupelninia... nie zapomnialem o DSP ;-)... ja po prostu DSP nie trawie...
dwa odbiorniki w trx sa dla mnie wielokroc wiecej warte niz jedno chocby najbardziej wyscigowe DSP.... wynika to pewnie z tego ze starej pod tym wgzedem jestem daty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Piligrim - przez SP5NPW - 05-03-2009, 7:33
RE: Piligrim - przez SQ8Z - 09-01-2026, 18:08
RE: Piligrim - przez SP5MBM - Wczoraj, 12:52
RE: Piligrim - przez SP6LTP - 10 godzin(y) temu
RE: Piligrim - przez SP5MBM - 8 godzin(y) temu
Odp: Piligrim - przez SQ5STZ - 20-03-2009, 20:25
Odp: Piligrim - przez SQ5NBG - 29-03-2009, 22:39
Odp: Piligrim - przez SQ9NOX - 30-03-2009, 11:40
Odp: Piligrim - przez SP5FCS - 03-05-2009, 8:01
Odp: Piligrim - przez SP5FCS - 04-05-2009, 14:55