Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza 4Z5KY na Si570
Wykonałem syntezę opracowaną przez kol. 4Z5KY w oparciu o płytkę, którą zamieścił kol. SP4HKQ. Jest to prosta synteza, która posiada jednak wszystko to co jest niezbędne do sterowania TRXa superheterodynowego jak i homodynowego. Ja ją zastosowałem ją w homodynie. Próbowałem również homodynę sterować inną syntezą zbudowaną na AD9951, ale zrezygnowałem ze względu na pojawiające się w wielu miejscach niepożądane sygnały. Były one generowane przez układ AD. Na częstotliwości np. około 14250 KHz występował „ptaszek” na poziomie s9+, jak i w wielu innych miejscach ale o niższych poziomach Generator odniesienia zastosowałem 100MHz. Być może jakby w syntezie tej nie było powielania częstotliwości a sterowana byłaby z generatora 400MHz wiele sygnałów niepożądanych by ustąpiło.
Nie stwierdziłem natomiast żadnych obcych sygnałów w syntezie opartej na Si570 , a zmontowałem je dwie. Pierwsza to była opracowana przez kol. PA0KLT, natomiast druga przez kol. 4Z5KY. Różnią się tylko tym, że 10mS sygnał przerwania , kiedy to do wpisywane są nowe podziały do Si w syntezie PA0KLT występuje co 40kHz a w 4Z5KY co 25kHz. Jest on praktycznie niesłyszalny i trzeba go chcieć usłyszeć . Zachęcam kolegów do prób z tą syntezą. Vy 73.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Synteza 4Z5KY na Si570 - przez SP4HKQ - 14-04-2012, 17:15

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości