Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator NA01
Niestety, montaż smd idzie dość wolno ale w zasadzie zmontowałem miernik w podstawowej formie. Do tej pory nie znalazłem błędów w druku ale znalazłem jeden własny błąd niewłaściwego przypisania wejścia. Na szczęście ten błąd da się korygować przez zmianę w programie co niezwłocznie zrobiłem a efekty pokazałem na załączonych zdjęciach. Do pierwszych testów używam "nieśmiertelnego" filtra kwarcowego około 8.867MHz. Miernik mierzy filtr w pasmie kilku kHz, dynamika wykresu przekracza 60dB a dynamika miernika to prawie 90dB.
Drugie zdjęcie wykonane bez lampy błyskowej pokazuje lepiej co widać na ekranie, na trzecm zdjęciu widać układ detektora AD8703 w wersji smd dołączony do układu na drutach bo innego nie mam :-(
Projekt przewiduje użycie układu w wersji DIL więc będę musiał zrobić jakąś "przejściówkę" z smd na DIL.
Do zmontowania i uruchomienia został mi moduł pomiaru częstotliwości gdzie zrobiłem błąd złego przypisania pinów zasilających przekaźnik polaryzowany :-(. Ten błąd można naprawić na dwa sposoby: jeden polega na wlutowaniu przekaźnika od spodu płytki a drugi wymaga kilku nacięć wókół pada przekaźnika co ma go odłączyć od masy oraz wykonania zwory do ścieżki sterującej przekaźnik co jest w sumie pracą dość prostą. W tym drugim przypadku przekaźnik będzie można montować od strony elementów. Ja zdecyduję się chyba na montaż od strony spodniej co nie wymaga żadnych zmian w druku ;-) W każdym razie nie napotkałem do tej pory na żadne błędy wykonania płytek wynikające z winy wykonawcy a więc można z pewnością powiedzieć, że firma Printor zrobiła je bardzo dobrze.
L.J.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Analizator NA01 - przez SP6FRE - 09-05-2010, 20:35

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości