Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver DC01
Cieszę się, że DC01 powstanie w Twoim wykonaniu ;-) Jeśli mógłbym jakoś pomóc to nie krępuj się z pytaniem o pomoc. Ponieważ mam kilka dni wolnego to postaram się w tym tygodniu zrobić dalszą część dokumentacji (rysunkiem masy) płytki głównej od strony elementów oraz zrobię pomiary w podstawowych punktach układu.
Na razie chciałbym zwrócić uwagę, że w niektórych miejscach elementy montowane są również pod układami scalonymi (szczególnie w części cyfrowej i w części wzmacniającej m.cz) w związku z tym nie można tam używać klasycznej podstawki pod układ scalony. Ja stosuję tzw. linijkę pinów precyzyjnych przyciętą do odpowiedniej długości. Zastosuj również rezystory o najmniejszych rozmiarach.
Ciekawy jestem jak odbiornik będzie pracował z generatorem o szerszym paśmie pracy bo jak pisałem wcześniej Tiny DDS jest rozwiązaniem tymczasowym lub też możliwym do zaakceptowania do pasma 7 a nawet 10.1MHz. Nie znam dokłądnie rozwiązania DL9JAL więc być może będziesz musiał 'po swojemu' rozwiązać sprawę przełączania wstępi oraz rodzaju pracy (cw/ssb) a także przełączanie filtrów pasmowych (o ile oczywiście będziesz chciał uruchomić te funkcjonalności).

L.J.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Transceiver DC01 - przez SP6FRE - 18-01-2010, 21:44

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości