02-09-2026, 9:31
|
Joker SDR - dyskusja do wątku
|
|
Super, że udało się doprowadzić do poprawnego funkcjonowania modułów display i digital, a widać to na odczycie dBm.
Czekamy zatem na podłączenie modułów: RF, poprawionego BPF i pierwsze nasłuchy... a potem będzie czas na dalsze kalibracje i testy. By uniknąć ewentualnych kłopotów z wylutowaniem modułów z przetwornikami ADC/DAC, ja w wersji mikroJokera nie lutowałem ich na gold pinach. Montowałem na drucikach odcinanych z elementów THT (przykładowo z rezystorów). Jest wtedy możliwość łatwego "odcięcia" modułu lub pojedynczych rozlutowań połączeń i łatwego "odczyszczenia" płytki bazowej z pozostałości.
02-09-2026, 15:25
Lutowanie modułu PCM1808 poprzez piny jest najgorszą rzeczą jaką można zrobić. Ja też pierwszy moduł wlutowałem na pinach. Okazał się uszkodzony. Jest trudno go wylutować. Drugi już zamontowałem za pomocą tego złącza. Polecam Kolegom to rozwiązanie.
02-09-2026, 17:32
Płytka z PCM nie jest łatwa do wylutu, ale jak widać można sobie poradzić z tym na różne sposoby.
Ważne, że diagnostyka została przeprowadzona poprawnie i doprowadziła do rozwiązania zagadki. Podłoga -137dBm od świetny wynik, teraz Joker pod anteną powinien zachowywać się tak jak trzeba. Mam do przekazania ciekawe informacje dotyczące alternatywnego programu jaki po cichu powstaje. Zbyszek SP9JRL przeskoczył z zajęć nad modyfikacjami sprzętowymi Jokera do procesu tworzenia własnego oprogramowania płytki Display Panel i jest chyba pierwszym, który podjął takie wyzwanie. Joker to elastyczny projekt zarówno dla osób z grupy konstruktorów sprzętowych, którzy bazują na dobrze działającym oprogramowaniu, jak również dla osób, którym bliżej jednak do klawiatury, mających do dyspozycji sprawdzoną platformę sprzętową. W obu przypadkach uciecha z sukcesów jest równie satysfakcjonująca - budowa Jokera z własnym kodem lub własną płytką modułową. Początek drogi Zbyszka otwiera unikalne szanse na wprowadzenie zupełnie nowych funkcji, interfejsu skrojonego pod określone potrzeby, przestawia projekt na zupełnie nowe tory. Trzymamy kciuki za dalsze postępy z prac, chętnie przetestuję kiedyś to oprogramowanie. Na sobotnim spotkaniu w Burzeninie pokazane zostaną kolejne nowe możliwości Jokera, do których jedną z cegiełek pomysłów dołożył Janusz, zapowiada się fajna aktualizacja. |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości