Liczba postów: 47
Liczba wątków: 4
[/quote]
Dobry Wieczór
Zwarłem i zrobiłem zdjecia.
[/quote]
Mam wersję z młodości analizatora. Na wejściu jest filtr z pierścionkiem spróbuj zrobić zwarcie przed nim zrób pomiar. Może on wnosi taki SWR.
Liczba postów: 259
Liczba wątków: 2
Post #892 sugeruje, że wszystkie zdjęcia dotyczą sytuacji ze zwartą zworką HW co nie poprawne.
Czy można zobaczyć wykres R/X (nie SWR), dla szerokiego zakresu częstotliwości (np 1-200MHz)
dla rezystora 50 omów, którym vna był kalibrowany?
Andrzej
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
06-08-2024, 10:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2024, 10:06 przez SQ7AI.)
Dzień Dobry
Dzięki radom i pomocy w postaci softu kolegi SP4MSU wszystko zaczęło działać jak trzeba.
Zmieniłem tylko soft najnowszy na starszy (ver4 na ver.1).
Pozdrawiam Jarek SQ7AI
Liczba postów: 308
Liczba wątków: 13
14-11-2024, 7:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2024, 7:14 przez SP9KN.)
Czym różni się soft EU1KY od KD8CEC.
Czy one się wzajemnie uzupełniają czy po prostu KD8CEC to większy kombajn, czy może jest jeszcze jakiś soft...???
A po drugie nie ma ktoś obudowy zrobione do analizatora? I w dodatku jeszcze do sprzedania?
Kiedyś sam robiłem takie obudowy z obudowy HAMMONDA-a (HM1455K1202), ale jak to bywa szewc bez ..... (nie chce plastyku)...
Liczba postów: 23
Liczba wątków: 4
Ostatnio odkopałem z szuflady mój analizator EU1KY. Pomyślałem, że zajrzę do projektu i zobaczę, co nowego się pojawiło, bo kiedyś co jakiś czas wychodziły poprawki, nowe wersje i różne ciekawe modyfikacje.
No i okazało się, że od dłuższego czasu właściwie nic nowego się nie dzieje. Wątek trochę umarł, nowych wersji brak, cisza.
Skoro już wyjąłem analizator, to go uruchomiłem. Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, to angielski interfejs. A ja jakoś wolę, kiedy urządzenie mówi do mnie po polsku. Nic na to nie poradzę. Pomyślałem więc, że zacznę właśnie od tego i dodałem język polski.
Na początku chodziło tylko o dodanie języka polskiego. Przy okazji wyszło jednak kilka drobiazgów, które można było poprawić. Tu jakiś napis, tam układ ekranu, gdzie indziej drobna kosmetyka wynikająca właściwie z wcześniejszych zmian.
Nic wielkiego i żadnej rewolucji. Po prostu polska wersja i kilka małych poprawek przy okazji.
Na moim analizatorze to działa, ale jeden egzemplarz to jeszcze żaden test. Zresztą własny program ma tę ciekawą właściwość, że zwykle działa dokładnie do chwili, kiedy pokaże się go komuś innemu.
Może ktoś tutaj nadal używa EU1KY i miałby ochotę przetestować tę wersję na swoim analizatorze?
Jeżeli znajdzie się ktoś chętny, mogę wrzucić wersję testową. Przydałyby mi się informacje, czy wszystko działa normalnie, czy czegoś nie popsułem i czy gdzieś nie zostały jeszcze jakieś angielskie napisy.
Może przy okazji uda się jeszcze trochę rozruszać ten projekt.
Marek
Liczba postów: 1,331
Liczba wątków: 75
Marku, jak najbardziej, wrzucaj! Każdy, nawet drobny wkład w rozwój tego projektu zostanie zauważony. Niestety, przy cenach analizatorów z Chin budowa analizatora wg EU1KY kłóci się z ekonomią.
Praktykujący teoretyk