To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Joker SDR - dyskusja do wątku
Tutaj wydarzyło się kilka interesujących rzeczy. Janusz dokończył Jokera, mimo że Joker nie jest jeszcze dokończony.
To pierwsza budowa Jokra jaką widziałem z płytkami ułożonymi po szerokości i wyszło to nawet całkiem zgrabnie.
Obudowa pokazana w takim ujęciu wygląda świetnie, fioletowy panel przedni teraz komponuje się tu elegancko.
Pokazana płytka nadajnika kusi do powielania, bardzo ładne wykonanie poparte czystym sinusem, miło popatrzeć.
Pod koniec września będą zawody SP QRP Contest, będzie to okazja do wystartowania w grupie Home Made.
Pamiętam nasze podanie ręki w Burzeninie, kto by pomyślał, że za rok spotkamy się z działającymi urządzeniami.
Stację SP3MST słyszałem na pasmach, kolega jest nazywany czarodziejem z uwagi na swoje zajęcia sceniczne.
Witam wszystkich w świecie Jokera Smile
Chcąc uczcić rocznicę Damiana na forum rozpocząłem dziś uruchamianie swojego egzemplarza.
Kolejne panele Display, Digital przeszły gładko, bez problemów. Teraz była chwila przerwy na opanowanie szkód po ulewie i nadszedł czas na RF .. 
BPF, LPF i Preamp czekają na swoją kolej.

Długa podróż się szykuje -bo ilość kolejnych wskazówek i instrukcji jest obszerna. Mam nadzieję, że do czasu zjazdu w Burzeninie uda mi się uruchomić całość.
W międzyczasie myślę nad obudową ..
Przy okazji gromadzenia elementów miałem dziwną "przygodę" z zamówieniem elementów w Mouser -po zamówieniu i opłaceniu pozycje dot. układów AD zostały anulowane przez dystrybutora ze względu na restrykcje sprzedaży z firm USA dla użytkowników prywatnych !!

Gratuluję Piotrowi i Damianowi wiedzy, zapału i konsekwencji w realizacji kolejnych modułów jak również wszystkim użytkownikom już wykonanych i pracujących konstrukcji -mam nadzieję wkrótce dołączyć do tego grona. Chętnie wymienię doświadczenia w Burzeninie .. jak w zeszłym roku przy okazji premiery BLU.

Pozdrawiam wszystkich ...

p.s. gdyby ktoś był chętny to mam PCB RF + Preamp
Rozgość się wygodnie w naszym wątku dyskusyjnym, to odpowiednie miejsce na relacje z postępów prac.
Nie ma co się spieszyć, proces budowy jest pewną formą rozrywki i zabawy, dlatego to też robimy.
USA w obecnym czasie są chyba bardzo ostrożni przy sprzedaży specjalizowanej elektroniki.
Joker nie stoi na gąsienicach, ale trzeba byłoby pisać jakieś deklaracje o cywilnym zastosowaniu.
Nadmiar płytek warto zabrać ze sobą na zjazd, jak komuś coś brakuje to będzie można się dogadać.
Zdjęcia wyglądają na bardzo ładne, ale mają wielkość znaczków pocztowych, przynajmniej u mnie.
Wczoraj w moim rejonie też były ulewy, połączone z silnym gradem, pobiło ludziom samochody.
Adam, już się cieszę że będziemy mogli ponownie spotkać się w Burzeninie, tym razem przy Jokerze..
Przed nami kolejne wyzwanie, rozwiązanie takiego równania:
BLU + Joker = Hybryda SDR
Dla osób, które mają na biurku BLU, a teraz wykonują Jokera wynik jest oczywisty..
Czekamy na efekty uruchamiania Twojego Jokera, może nieco większy format zdjęć następnym razem?
No tak -nie popisałem się tymi fotkami. Ech ..
Może te dzisiejsze będą lepsze a przy okazji chciałem zgłosić pierwszy nasłuch Jokera dla stacji SP9TEX Smile w paśmie 80m (dosłownie kilka minut temu).
Joker w wersji super podstawowej Display+Digital+RF
Kilka konfiguracji i .. to radio naprawdę działa od pierwszego włączenia !!
Panowie jeszcze raz gratuluję.

Ładny i równy montaż na płytkach, widać diodę dla obwodu zasilania Display Panel,
więc na pewno starannie przebrnąłeś przez opisy w całej dokumentacji, dobra robota.
Sporo śniegu jest na widmie, powinno być raczej ciemne przy braku stacji i Wx.5,
ale to może być zasługa braku porządnej masy w okolicy wszystkich płytek modułowych
albo jakiegoś silnego zakłócenia lokalnego. Rozumiem dużą uciechę z nasłuchów
na samodzielnie zlutowanych i uruchomionych płytkach, mam dokładnie tak samo.
Jeśli jest wstępna konfiguracja to zrób kopię w konfiguratorze, żebyś nie musiał
ustawiać wszystkiego od początku jak będzie nowa wersja, a będzie taka na pewno.
Już teraz testuję dwukrotnie oddalone widmo wodospadu z nastawami W1.x do W5.x,
przy SSB lepiej widzieć szerszy zakres. Zdjęcia wyglądają ładnie, lubię taki widok płytek, 
dlatego nie spieszę się w ogóle z obudowaniem dookoła mojej stalowej podstawki.

Załączone pliki Miniatury

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości