Liczba postów: 1,538
Liczba wątków: 15
wypróbuję i wykorzystam coś z tego. Możliwość przestrajania BFO jest bardzo pożyteczna. Można usunąć część zakłóceń zmienić audio od góry albo od dołu. Mam to w podobnej syntezie ze swoimi modyfikacjami, ale paru bajerów mi brakuje (np. pomiar SWR). Widzę, że kod jest trochę inaczej napisany niż u mnie, więc bedę go gryzł...
Co do niskiego zużycia energii to moja podobna synteza pobiera około 60mA przy zasilaniu od 7 - 12V. Po zastosowaniu miniaturowej chińskiej przetwornicy udało się to obniżyć do około 20mA (zależy od tego co w danym momencie pokazuje wyświetlacz).
Polecam przy zastosowaniu w urządzeniach bateryjnych te przetwornice. Same bez obciążenia pobierają 1mA. Są dostępne na znanym chińskim pottalu.
Liczba postów: 853
Liczba wątków: 9
Spróbuj powalczyć z kodem,... ja już zrobiłem odskok do konstrukcji SDR - Jokera, to inny świat.
Może do twojego przydała by się nasza przystawka COMBO DSP, bardzo dobrze wspomaga proste konstrukcje pod względem wszelkich filtrów.
Z pewnością ugryzę i odgryzę kawałek tego kodu, a potem wstawię kęs do mojej sklejki...
Jeśli chodzi o SDR to ten temat nie jest mi obcy. Zrobiłem już kilka urządzeń SDRowych. Problem z tymi tematami jest taki, że konstruktorzy nie udostępniają kodu źródłowego, żródeł pozyskiwania użytecznych fragmentów i nie ma na czym się wzorować...
Trzeba od zera wszysko po kolei wzgłębiać. Robienie kolejnych płytek i tego co już dobrze znam w otoczeniu procesora DSP nie jest dla mnie w tym momencie interesujące. Tylko wiedza na temat jak działa kod w schematach blokowych i w najdrobniejszych szczegółach jest rozwojowa. Jak tego nie ma to obecnie nie podejmuję tematu.
A Combo swoją drogą się przyda...
My podjęliśmy wyzwanie z Damianem zrobienia własnego SDR od zera bez powielania gotowców... Damian zaczął ogarniać kod i część cyfrową, a ja resztę radiową. To jest dla nas wspólna edukacja, bo wiedzą się od początku wymieniamy i zdobywamy nowe umiejętności praktycznie każdego dnia.
Oboje nie mieliśmy żadnego większego doświadczenia z SDR.. moje było skromne, zakończone porażką, gdyż ich jakość odbioru zupełnie mi nie odpowiadała, myślałem nawet, że nie wrócę w home made do SDR... a stało się inaczej.
Na obecnym etapie nie widzę już powrotu do całkowitego analogu, moje pomysły na analog po projekcie BLU skończyły się...
Nie mając umiejętności programowania, zadawala mnie wykorzystanie tego co dzieje się wokół sterownika Jokera, zwłaszcza że wszystkie pomysły są realizowane.
Całkowicie rozumiem dlaczego kod nie jest w formie otwartej,... powodów jest wiele, nie ma sensu ich wymieniać.
Zrozumiałem też dlaczego informatycy nie chcą grzebać w cudzych kodach, a sklejanie kodów z różnych programów to nie jest droga do sukcesu...
Sterownik Jokera jest tak przygotowany, że każdy może zrobić "peryferia" na swój sposób, tu dla konstruktorów droga jest otwarta.
Natomiast jak ktoś chce zrobić swój sterownik,... to przecież każdy może, trochę lepiej trochę gorzej, przecież nie o to chodzi co komu wychodzi.
Liczba postów: 1,297
Liczba wątków: 72
(22-04-2026, 16:39)SP9LVZ napisał(a): Całkowicie rozumiem dlaczego kod nie jest w formie otwartej,... powodów jest wiele, nie ma sensu ich wymieniać.
Zrozumiałem też dlaczego informatycy nie chcą grzebać w cudzych kodach, a sklejanie kodów z różnych programów to nie jest droga do sukcesu...
Ja natomiast nie rozumiem dlaczego zamykacie kod bez podania argumentów stojących za tą decyzją. Zapewne wielu forumowiczów interesuje ten aspekt projektu
Ciekaw jestem też Waszych przemyślen na temat niechęci programistów do "grzebania" w cudzych kodach. Przeczy to idei Wolnego Oprogramowania, które ma się dobrze i nic nie wskazuje na regres.
Praktykujący teoretyk
22-04-2026, 20:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2026, 21:02 przez SP9LVZ.)
Joker jako program po kompilacji, jest dostępny dla wszystkich do wykorzystania, ale jako wartość intelektualna zawartości jest chroniona.
Jak działa kod w najdrobniejszych szczegółach (to co pisze Henryk) - tego nie będzie.
Ja sam nie mam umiejętności programowania i nie raz prosiłem "informatyków" o modyfikacje programów - sterowników TRX, ale to nie takie proste, bo wpierw trzeba zrozumieć logikę programu by wciąż nie było problemu: "błąd kompilacji"... po wielogodzinnej walce, najczęściej słyszałem: wolę napisać od początku niż poprawiać cudzy lub dokładać kawałki z innego programu..
Program do sterownika syntezy trx czy SDR to nie tylko "matematyka" do przetwarzania i obróbki sygnałów, to jest powszechnie dostępne, ale cała logika zależności, czy to w domenie cyfrowej czy przy sterowaniu peryferiami - zrobiona według indywidualnej wizji i pomysłu autora.... w związku z tym wyciąganie kawałków kodu do innego programu jak dla mnie mija się z celem, bo jedno nie pasuje do drugiego.
Każdy może mieć w tym zakresie inne zdanie i inne podejście.
Dajemy z Damianem taką ilość materiałów na temat jak robimy i jak funkcjonuje Joker ile możemy i nie ograniczamy się tylko do opisu jak zmontować.
Staramy się jak najwięcej udostępnić informacji dotyczących nowego podejścia do konstrukcji SDR-a, tak by każdy mógł zrobić swoją wersję.
(22-04-2026, 13:11)SP2JQR napisał(a): Trzeba od zera wszystko po kolei wzgłębiać.
My z Damianem startowaliśmy od zera dokładnie rok temu. Pierwsze uzgodnienie było nie powielać gotowych rozwiązań, samemu zgłębić temat, zdobyć nową wiedzę i zrobić swoją wersję transceivera, tak by uniknąć powielenia cudzych błędów.
Minął rok i mamy Jokera.